nemet_marha.jpgElőző bejegyzésemben kritizáltam a német mesehíradó hazánkról alkotott képét. Most lássuk a magyar készítésű mesét a németekről.

Még mielőtt belecsapnánk a lecsóba, röviden leírom, mi ihlette a mostani bejegyzést. Szerda este egyik kedvenc mazochista fétisemet gyakoroltam: Kálmán Olgát néztem az ATV-n. Rendszeresen belenézek, néha egész kiegyensúlyozott szokott lenni (amikor az ellenzéki képviselőket is megizzasztja, pl.: Vágó Gábort a Malév csődje kapcsán), és korábban többször nagyon felkészült volt és jó vitapartnereket is talált, így kicsit rákaptam a műsorára. Ez most nem is fontos, majd egyszer írok egy bejegyzést erről is. A háttérben viszont bekapcsolva maradt a TV, és egyszer csak arra kaptam fel a fejem, hogy bemutatják a HírTV által készített mesehíradót, ami a német mesehíradóra adott „jobbos válasz”. A Tét c. műsorban ment, Bánó András beszélgetett 4 politológussal/politikai elemzővel, és a mese levetítése után elkezdték elemezni, értelmezni a mesét.

Röviden mondva, teljesen ledöbbentem. A négy elemző sorban elmondta, kb ugyanazt a kritikát, illetve egyetértettek egymás véleményével. Véleményük úgy foglalható össze, hogy a HírTV meséje nem biztos, hogy politikai megrendelés volt (a Fidesztől), de mindenesetre azt a benyomást keltheti, másrészt kritikusak voltak, mivel a mese se nem vicces, se nem paródia, se nem „méltó visszavágás” a jobboldal részéről. És azon túl, hogy unalmas, a legnagyobb baja, hogy pontatlan: Németországban nincs is nácipárt, különben sem lenne szabad egy pártot betiltani, és durva túlzás azt állítani, hogy a sok török és arab bevándorló fél  és megverik őket. Ugyan erre is vannak példák, de ez nem általános. Véleményükkel teljesen egyetértek: a HírTV meséje nem vicces, nem paródia, és nem is méltó visszavágás (de egy kereskedelmi TV azt készít, amit akar).

Hogy az ATV közéleti műsorai, és meghívott politikai elemzői baloldali szemmel nézik az eseményeket, az nem okoz különösebb meglepetést. Az viszont igen, hogy mennyire nem tudták belehelyezni magukat a másik oldal helyébe, mennyire nem tudott a 4 elemzőből egyik sem eljutni arra a megállapításra, hogy talán nem is az volt a mese célja, amit ők vártak volna tőle. Mi van, ha nem akart vicces, parodizáló, tényszerű lenni? Mi van, ha csak az akart lenni, ami: egy tükörkép. A német mesehíradó sem vicces vagy pontos, hanem száraz, egyszerű, általánosító. A német mese is pont olyan, amilyen kritikával a 4 elemző illette a magyar változatot. Mi van, ha a HírTV mesehíradója nem jobb vagy viccesebb akart lenni, vagy a német társadalom egyik problémájának jogos kritikája? Csak pont ugyanolyan, mint az.

Mi van, ha csak annyi volt az üzenete: „ha Németországról készítenénk egy olyan felszínes és torzító képet, mint amilyet a német TV készített Magyarországról, akkor az így nézne ki”. Ha csak ez volt a cél, akkor a mese nagyon is fején találta a szöget, mert attól még, hogy Németországban néha atrocitás éri az arab és török bevándorlókat,  még mindenki tudja, hogy nem tombol a nácizmus. És attól, hogy Németországé a legnagyobb gazdasági befolyás Európában, az nem jelenti azt, hogy maga irányítaná az egész uniót. Ezek eltorzítása csak arra utal, hogy a Magyarországról bemutatott kép is egy torzítás. Egy görbe tükör.

Ha ez 4 elemzőből és egy műsorvezetőből egyiknek sem jut az eszébe, ha ennyire nem tudnak a jobboldal fejével gondolkozni, akkor a baloldali pártok ne csodálkozzanak, ha a választások előtt nem lesz olyan tanácsadójuk, elemzőjük, akire támaszkodhatnak. Ebből a műsorból tényleg úgy tűnik, hogy még az elemzők is ugyanabban az álomvilágban élnek, mint az ellenzéki politikusok: hogy a Fidesz diktatúrát épített ki. Ha nem tudnak ettől elvonatkoztatni, ha 3 év után sem ismerik fel, hogy ezen az üzeneten változtatni kell (függetlenül attól, hogy tényleg elhiszik-e vagy sem), akkor nehezen fognak kapós szlogeneket kitalálni a kampányra.

Ezúton köszönöm az ATV-nek, hogy levetítette a mesét, és „elemezte” azt, különben magam sem láttam volna. És ez a cikk sem születik meg. Ugyan a HírTv meséjéről hallottam már előtte is, de annyira nem hozott lázba, hogy meg is nézzem.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.



süti beállítások módosítása