Tibor Fischer.jpgÜzenet a hisztérikus nyugati médiának: Magyarország tudja, hogy milyen egy diktátor. Orbán Viktor biztosan nem az. (Tibor Fischer írásának magyar nyelvű fordítása , The Guardian, április 3.)

 

Néha elgondolkozom, mi lenne a reakció akkor, ha egy magyar állampolgár szerkesztőségi cikket írna az Egyesült Királyság demokratikus hiányosságairól. Mindezt tenné úgy, hogy nem beszél angolul, de még csak nem is járt az országban. Leírná azt, hogy a briteknek még csak írott alkotmánya sincs, azt, hogy az államfőt nem választják, hanem származás útján örökli a tisztségét. Azt is megírná, hogy már nem nagyon érvényesül a szólásszabadság, mert David Cameron felszámolta azt egy uralkodói rendelettel (igen, egy uralkodói rendelettel, és nem egy fügefalevélnyi törvénnyel…van-e ennél fasisztább és ódivatúbb módszer?).

 

Egy ilyen publicisztika valószínűleg általános közröhej tárgya lenne. Ugyanakkor Magyarországról épp ilyen lekezelő tudatlansággal írtak az elmúlt évben. A hisztéria szó már eléggé elcsépelt, de nem tudok pontosabb kifejezést arra, ahogyan nemzetközi sajtó a magyar ügyeket tálalta. Különösen Németországban és Franciaországban.

 

A hisztériakeltés középpontjában a jelenlegi miniszterelnök áll. Orbán Viktor az elmúlt választásokon olyan kiütéses győzelmet aratott, ami ritkaságszámba megy a demokráciákban. A baloldali politikusok (Magyarországon nem is igazán baloldaliak, sokkal inkább volt kommunisták, akik épp annyira marxisták, mint Al Capone) súlyos vereségük után kínjukban külföldre rohangáltak, hogy teljesen torz képet fessenek az országról.

 

Sok panaszt hallani a magyarországi antiszemitizmusról és a cigányellenes indulatokról. Igen, Magyarországon is léteznek előítéletek és szegénység is van. Mint ahogy minden országban. Szórakoztató, hogy három éve, amikor a volt kommunisták voltak hatalmon, a kutyát nem érdekelték ezek a dolgok Magyarország határain kívül. Pedig akkor épp annyi kampós orrot ábrázoló karikatúra volt az országban, és cigányokat is gyilkoltak.

 

Orbán egyébként bevezette a Holokauszt Emléknapot, beemelte a tananyagba a Holokausztra vonatkozó ismereteket, törvénytelennek nyilváníttatta a Holokauszt-tagadást (ez utóbbival egyébként nem értek egyet, romantikusan ragaszkodom a szólásszabadsághoz). Pártja képviselői között három cigány származásút találunk, ami pontosan hárommal több, mint a volt kommunistáknál ülő roma képviselők száma. A fideszes Járóka Lívia az első európai parlamenti képviselő, aki roma származású.

 

A támadások valójában nem elvi, hanem a politikai jellegűek. Orbán legnagyobb ellenfelei mind baloldaliak (mellesleg, ha Daniel Cohn-Bendit és pár belga támad téged, biztos, hogy jó úton jársz). Ez eléggé ellentmondásos, mivel a baloldal épp olyan különadókat (Robin Hood adókat) követel manapság, mint amilyet Orbán bevezetett, megsarcolva a multikat. 

 

 

Nagy izgalom övezte az alkotmányról szóló vitát is. Azon ment a vita, vajon jók-e a módosítások? Kérdezzenek meg erről két alkotmányjogászt, és három különféle választ kapnak. A magyar politikai rendszer a parlament önállóságán alapszik, csakúgy, mint a miénk itt Nagy-Britanniában. Ha az állampolgároknak nem tetszenek a változtatások, majd szépen az ellenzékre szavaznak, akik visszaállítják a dolgokat.

 

Jó pár ellenzéki politikus szégyenteljesen viselkedett. Groteszk képet festettek Magyarországról külföldön. Ezek egyike Konrád György író, aki annak a Szabad Demokraták Szövetségének volt alapítója, amelyet végleg száműztek a legutóbbi választásokon. Minden játékát kiszórta a babakocsiból és a magyar demokrácia végéről beszél. Valójában az fáj neki, hogy elmúltak azok az idők, amikor a haverjai péksüteményt rágcsálhattak a parlamenti büfében.

 

Ha van valaki, aki megérdemli a demokrata jelzőt, akkor az éppen Orbán. Csak épp a demokrácia nem jár automatikus igazságossággal, boldogsággal, békével és bőséggel. Önmagában nem garantálja a hatékonyságot és az ésszerűséget sem (még Orbán híveinek sem tetszik pár intézkedése és személyi döntése). Orbán talán azt gondolja, hogy első kormányzása alatt, 1998-ban nem volt elég dinamikus. Arra irányuló igyekezetében, hogy most végleg eltakarítsa a kommunizmus romjait, kicsit talán túltolja a bringát. Azonban világos mandátumot kapott, és neki is joga van ahhoz, hogy hibázzon.  

 

Budapesti barátaim és rokonaim (akik közül sokan ki nem állhatják Orbánt) döbbenten figyelik a rágalmakat és a magyarellenes indulatokat. Politikai ellenfelei nagy szívességet tesznek most Orbánnak. Amíg olyan vonalat nyomnak, ami ennyire abszurd módon elrugaszkodott a valóságtól, olyan szavazókat is a miniszterelnök mellé állíthatnak, akik egyébként nem szavaznának rá (ugyanis a gazdaság nem teljesít valami fényesen).

 

Egy év van hátra a választásokig, és mivel nem lógnak zsidók a lámpaoszlopról és az újságírókat sem zárták földalatti tömlöcökbe, a baloldal egy része kínos helyzetben találhatja magát.

 

A legtöbb magyar tudja, milyen volt diktatúrában élni. Az idősebbek a fasizmust és a kommunizmust is megtapasztalhatták. Senki sem kívánja vissza azokat az időket. Senki. Ha valaki azt állítja, hogy pár elkapkodott és vitatott törvény a demokrácia végét jelenti, az egyszerűen nevetséges, és sértő a magyar nép számára.

 

 

Az eredeti angol nyelvű cikk elérhető az alábbi oldalon:

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2013/apr/03/hungary-ignorant-nonsense

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

imres 2013.04.04. 14:49:10

Köszi, hogy publikáltad ezt a cikket.
:)

2013.04.04. 17:05:09

Vicc ez az egész!

Olyan mint egy Orbánt szerecsenmosdató cikk ügyetlen paródiája: íróhoz méltatlan fogalmazású kocsmafilozófiai fejtegetések, indoklásukat vesztett üres kijelentések.

Pedig ha valaminek az apoteológiáját írjuk, akkor kultúrvilágban illendő az állításokat alá is támasztani valamivel; itt ezek rendre elmaradnak.

De a 'koronát' ez a mondat teszi föl: "Egy év van hátra a választásokig, és mivel nem lógnak zsidók a lámpaoszlopról és az újságírókat sem zárták földalatti tömlöcökbe, a baloldal egy része kínos helyzetben találhatja magát."
Húvazz', erre nem is tudok mit mondani. Talán csak annyit, hogy 'védjen meg téged a Tibor Fisher!'.

2013.04.04. 17:08:04

apoteológia=apológia (természetesen)

Amadeus62 2013.04.04. 17:17:31

"A baloldali politikusok (Magyarországon nem is igazán baloldaliak, sokkal inkább volt kommunisták"

Oké, de a Fidesz mitől jobboldali??? Sokkal balosabb mint a szocik.

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2013.04.04. 17:37:11

@Beri Svarc:
"De a 'koronát' ez a mondat teszi föl:...."

Az iróniát nem nagyon ismered, .... gondolom.

2013.04.04. 17:42:12

@ISándor: Márhogy ebben az lett volna az irónia, hogy ameddig nem lógnak zsidók a lámpaoszlopról, addig nincs itt helye semmiféle Orbán Viktort kritizáló véleménynek? Vagy mi?

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2013.04.04. 18:58:36

@Beri Svarc:
Nem. Nem arról van szó, hogy nincs helye az Orbánt kritizáló véleményeknek hanem arról, hogy a baloldal jelenleg nagyságrendileg (!!!) fest rosszabb képet Magyarországról. Ezt a tényt domborítja ki a cikkíró az általad idézet mondattal. Azaz kígyót, békát kiabáltak ránk aztán most meg néznek, hogy igazából se kígyó se béka legfeljebb néhány giliszta.

ISándor · http://szolonaplo.blog.hu/ 2013.04.04. 19:00:01

Ez a mondatom helyesen inkább így:
... baloldal jelenleg nagyságrendileg (!!!) fest rosszabb képet Magyarországró, mint ami valójában van.

Forever Kiss 2013.04.04. 21:00:40

Bukta. Orbán nyugati mércével nem demokratikus. Írhat bárki bármilyen hisztérikus cikket, ebből már nincs kiút.

Gatinho 2013.04.04. 21:50:37

kommentek alapján pár hülyének fáj az igazság...

Yasashi Tanuki 2013.04.04. 23:27:05

@Forever Kiss: "Orbán nyugati mércével nem demokratikus."

A nyugat egyre kevésbé demokratikus (baloldali értelemben).
A korábban általánosan hirdetett áruk és munkaerő szabad mozgása a napokban megdőlni látszik Angliában. Franciaországban néhány hetet láthattuk a TV-ben milyen állapotok uralkodnak,a rendőrök sem mernek egyes kerületekbe ellátogatni és a zsidók menekülnek a példátlan üldözés miatt.:
index.hu/kulfold/2010/03/30/menekulnek_a_zsidok_malmobol/

Biztos, hogy Orbán a legnagyobb veszély az európai demokráciára????

aaadaaam 2013.04.04. 23:36:06

Mit lehet erre mondani?
Jöjjön ide Budapestre lakni! Járjon cigányok és/vagy zsidók közé beszélgetni! Aztán egy év múlva mondjon véleményt arról van-e demokrácia és megkülönböztetés!?
Érdelődve hallgatnám!

Gubb 2013.04.04. 23:55:28

Én megtettem, Budapesten lakok, roma fiatalok is tanítok. Köszönöm szépen, a demokrácia dühöng, a rágalmazók elmehetnek a ... tudományos akadémiára.

dekol84 2013.04.05. 00:21:25

@Yasashi Tanuki: "Biztos, hogy Orbán a legnagyobb veszély az európai demokráciára???? "

Nem! Csak a magyarra! Nyugaton azt sem tudják mi az a Magyarország. Hungary? Hungry? Bucharest? Budapest? Néhány érdeklődőn kívül igen csak nagyívben tesznek erre az agyament, érthetetlenül beszélő, idióták által kormányzott agymosott fidesz szombik által lakott narancsországra! Ezt sajnos tudomásul kell venni! Ezért is hiába cincog és rángatja a német kandur bajszát a bolhafasznyi rémhírtévé, jó esetben a teuton kula esik a köcsög fejükre a produkcióért!

gazficakó 2013.04.05. 08:38:32

@Beri Svarc: Szerinted a jelenlegi kormányt gyalázó "értelmiségi megmondóemberek" határon kívül bármilyen bizonyítékot, tényt, statisztikát, civil nyilatkozatokat , sorsokat - szóval bármi konkrétummal alátámasztották a véleményüket?
Ugyanazt mondják, mit Bajnai, Gyurcsány és a többiek : "az Orbán rezsimet le kell váltani".
Azt, hogy mi vagy ki lesz utána, konkrétan ki kérte fel őket erre, sehol sem hallom, olvasom.Az ő véleményük Neked indoklás nélkül is mérvadó?
Több kérdésem nincs, de választ sem várok.

gazficakó 2013.04.05. 08:42:15

elnézést, lemaradt egy szó "sorsokat ELŐVARÁZSOLTAK - szóval...."

barsled 2013.04.05. 09:49:04

"A fideszes Járóka Lívia az első európai parlamenti képviselő, aki roma származású."

Igen. És nem szólalt meg, vagy tilos volt neki megszólalni akkor, amikor Bayer (a Sátán kutyája, Fidesz, ötös számú tagkönyv) a magyar demokrácia legnagyobb dicsőségére leírta azt, hogy a cigányok fele állat.

2013.04.05. 09:53:03

Nemrég volt egy kimutatás, hány volt mszmp tag ül a mai pártok vezetésében. A fidesz nyerte a versenyt az mszp előtt élükön kövérlászlóval...
jóreggelt

gigacherry 2013.04.05. 10:30:43

Szerintem nyugodtan írhatunk Angliáról, amit csak akarunk. A Bloody Sunday c. film például az angol királynőt marasztalja el. Nem az a baj, hogy külföldön megírják az újságírók a véleményüket. Az a baj, hogy itt az országban egyre többen szoronganak, rosszul érzik magukat, nem merik elmondani a véleményüket, mert félnek, hogy bajuk lesz belőle. Ez nem hisztéria, ez tény. Amíg így van, addig nem mondhatjuk azt, hogy a kormányzással minden rendben van.

Passport 2013.04.05. 12:00:28

Alpári rugdosás, egyértelmű antiszemitizmus , ócska ezerszer leharcolt kommunista ellenségkép.
Vajon tényleg elhiszi valaki hogy Magyarország vezetését a bakadó bevezetése miatt támadják?
Tudom a vízzel meghajtott autót (sic) is csak az olajlobby nem engedi gyártani.
Én meg a Sártán szócsöve vagyok.

Kaméleon31 2013.04.05. 12:07:46

Nos, ha már hisztériakeltésről van szó és Fischer Tibor próbál helyrerakni dolgokat (annak is elég gyengécske egyébként). Alapvető tárgyi tévedéseke miért kerülnek a cikkbe? A kommunizmust ne keverjük már össze a szocializmussal. Ezt sok helyen látom, na ez a hisztériakeltés. Nem vagyok se bal se pedig jobb oldali, de tisztán látszik a jobb oldal fasizálódása és igen, méltán nevezhetik Orbánt diktátornak. Minden személyiségjegye megvan hozzá és sajnos intézkedéseiből is erre lehet következtetni. Nem kell neki pár év és akár Hitlernek is lehetne hívni.
A bal oldal nem a jobb oldal miatt van ott ahol van hanem a saját hibájuk miatt. Nem a jobb oldal győzte le a bal oldalt hanem a bal oldal saját magát.
De úgy látom, hogy megint egy magát újságírónak mondó kocsmafilozofista megmondja a frankót arról, amiről fogalma sincs.

saky 2013.04.05. 12:52:06

@Amadeus62: és bár nem ex, de kommunistább

AgyAlap · http://agyalap.blog.hu 2013.04.05. 14:14:53

@gigacherry: Huha, na es nagyon szorongtal, amikor ezt leirtad?

badogosmester 2013.04.05. 15:31:29

Még szerencse, hogy a fidesz sorai között "alig" találni volt kommunistát. Szánalmas a rendszerváltás után 23 évvel még mindig kommunistázni. Szánalmas az egész írás! Az elsőprő győzelem meg egyenesen nevetséges! :-)
Szerintem meg igenis alakul a diktatúra. Mondom én, aki itt fizet adót, itt dolgozik és itt neveli a gyerekeit,

milyen szép a Vértes, ó 2013.04.05. 15:40:21

Jól ismert fideszes trükk (az átkosban is szerették alkalmazni, lepődjünk meg, hogy a Kedves Vezér is kedveli), ha sokan kritizálnak érdemben, meg akad pár idióta*, aki fontoskodó hisztériájában valóban nevetséges dolgokat vizionál, akkor játsszuk el, hogy mindenki az utóbbi csoporthoz tartozik, TEHÁT nincs mivel foglalkozni. 'Szerencsére' nem túl bonyolult módszer, az átlagos rajongó is tudja alkalmazni.

* mondjuk kíváncsi lennék, valójában mennyi

egirmania 2013.04.07. 05:43:10

@barsled: "A tények pedig ezek: a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. Akkor és azzal akar üzekedni, akit és ahol meglát. Ha ellenállásba ütközik, gyilkol. Ott és akkor ürít, ahol és amikor rájön. Ha valamiért ebben akadályoztatva érzi magát, gyilkol. Az kell neki, amit meglát. Ha nem kapja meg azonnal, elveszi és gyilkol. A cigányok ezen része bármiféle emberinek nevezhető kommunikációra képtelen. Leginkább tagolatlan hangok törnek elő állati koponyájából, és az egyetlen, amit ért ebből a nyomorult világból, az az erőszak."

Én itt sehol nem látom leírva hogy a "fele", a többi pedig nem rasszizmus hanem tény!

Hidegen 2013.04.07. 19:48:27

@Kaméleon31:
Te komolyan el is hiszed amit írsz?
Menj orvoshoz! Szükséged van rá.

Kaméleon31 2013.04.08. 11:35:16

@Hidegen: Nincs miért gyermekem. Az általam leírtakat nyugoidtan tényként kezelheted! :)

Buday 2013.04.08. 14:58:29

Hogy egy klasszikusunkat idézzem, Who the fuck is Tibor Fischer?!
Azért mert életében 2 évig Budapesten élt (több mint 10 évvel ezelőtt), azért már ő tudja a frankót, hogy mi megy a NER-ben?
Igazán áttelepülhetne ebbe a talpig demokratikus országba, hogy még jobban élvezhesse szűzmária küldöttének vívmányait!

Kaméleon31 2013.04.08. 16:20:41

@Buday: Azt hiszem ezzel minden elmondtál. :) Én sem fogalmazhattam volna szebben. De biztos vagyok benne, hogy itt szavaz. :)

Kaméleon31 2013.04.08. 16:36:52

A baj az, hogy buta emberek próbálják megmondani több ezer kilométerről a véleményüket amihez persze joguk van, de még nagyobb baj az, hogy ezek az emberek azt gondolják, hogy nekik van igazuk. Persze ehhez is joguk van csak sajnos az ilyen emberek miatt mint pl. Fischer Tibor, Orbán Viktor stb. tart ott az ország ahol tart és miattuk olyan a megitélésünk amilyen ami persze jelen esetben jogos, hisz mi alapján vonnák le a konzekvenciót más országok ha nem azok alapján akik képviselnek minket. Hát köszönöm, engem ilyen emberek ne képviseljenek és ha már mégis ezt teszik kéretlenül legalább ne beszélnének orbitális hülyeségeket. Tőlem álljon ki és beszéljen, de csak a saját nevében. Legalább lesz kin röhögni és talán az állatkertben is lesz kit mutogatni. DE ETETNI TILOS! :)

Hutyibetyár 2013.04.09. 11:33:52

"törvénytelennek nyilváníttatta a Holokauszt-tagadást (ez utóbbival egyébként nem értek egyet, romantikusan ragaszkodom a szólásszabadsághoz) "
Olvasd már egy okostojás majd a kuruc infón milyen hozzászólásokat ír az átlag tajparaszt nyilasbérenc, aztán utána romantikázz szerintem.
Másrészt ha Orbánt bántják a csúnya emberek, akkor már úgy látom nem vagy ennyire romantikus.
Más kérdés a szólásszabadság, meg más kérdés a másik ember meggyalázása. Ha egy román röhögne azon, hogy miket műveltek kint a magyarokka korábban, pl. Sütő Andrással, akkor ez nem lenne számodra vérlázító? Ha trianonon röhögne egy szlovák, akkor is ilyen romantikus hangulatba kerülnél?
A holocaust tagadás mára már üzletté vált, zászlójára tűzte a szélsőjobb csűrhe. Igen is tűzzel vassal kell az ilyet pusztítani.

barsled 2013.04.24. 09:28:57

@egirmania:
Hát,. úgy látszik, egy-két sorral lejjebb már nem tudsz olvasni:
(és ebben mester Bayer)

"Mindeközben a cigányság ezen állattá lett fele az idióta nyugati világ „vívmányait” használja."

bélabácso 2017.04.04. 23:23:12

@Beri Svarc: Hát annak a fényében, hogy Orbánt naponta diktátorozzák, és Kedves Vezetőzik, azaz a gyilkos Északkorea diktátorával hasonlítják össze, aki valóban végez ilyen gyilkosságokat...nos ezek után érthető a mondata....


süti beállítások módosítása