Címkék: Címkék

horthy.jpgSiófok Város Bírósága tehát tegnap meghozta ítéletét a kereki Horthy szoborgyalázás ügyében. Dániel Péter rongált, de tette társadalmilag hasznos volt.

Nyílnak a bicskák a betyárzsebekben, indul a gyalázkodás a kurucinfón, és még a tisztes budai polgár is gondterhelten gondol az ítélkező jó édes anyjára. Lesz itt anyázás, kommunistázás ismét bőven, indulatból sem lesz hiány ezen a hétvégén a jobbos asztaltársaságokban. Mi azonban – tisztes konzervatívok lévén – nem fogunk lámpavasat emlegetni, és revansot sem fogunk tervezni a Siófokra száműzött Károlyi szobron. Egyrészről mert az ítélet még csak első fokú, nem jogerős, másfelől azért, mert nem kívánunk Dániel Péter szintjére alacsonyodni. Ez az ember nem ér annyit, bármennyire is izmozik suttyókánk. Indulatos fröcsögésbe sem kezdünk, helyette – rendes konzervatív emberhez méltóan – higgadtan ítéletet mondunk az eljáró bíró szakmai alkalmassága felől. Nem lesz nehéz. Büntetőjog következik laikusoknak. Büntetőjog for dummies egy büntetőbírónak. Az ítélet szerint ugyebár Dániel Péter egy társadalmilag hasznos bűncselekményt követett el. Hogy mi fán terem az ilyen, nem tudjuk, de így első blikkre legalább akkora ordas nagy hülyeségnek tűnik, mint az MSZP hívő tagozata. Másodikra is.

A Btk. 10. §-a ugyanis egyértelműen kimondja, hogy a „bűncselekmény az a szándékosan … elkövetett cselekmény, amely veszélyes a társadalomra, és amelyre a törvény büntetés kiszabását rendeli.” Namost érteni véljük, hogy a mélyen tisztelt Bíró Úrnak valamilyen okból nagyon a bögyében van Horthy Miklós, és nem átallott egy bírói ítéletben kifejteni sommás véleményét róla, de az már sehogy se fér a fejünkbe, hogy hogyan merészelhet munkája során szembe gyalogolni a magyar büntetőjog egyik legelemibb definíciójával? Rózsaszín, mindenhol emberi jószándékot látó szemüvegünket feltéve egy percig se gondolunk tovább arra, hogy a Magyar Köztársaság Magyarország független bírája szándékosan rúgott volna bele a hatályos Btk.-ba. Akkor viszont marad az az opció, hogy Bíró Úr olyan szinten nincs tisztában az egyik legelemibb büntetőjogi fogalommal, amiért másodéves jogászhallgatót úgy vágnak ki büntető egyről, mint azt a bizonyos macskát. Nincs más dolgunk hátra, mint UV-ra küldenia tanult kollégát.

Tisztelt Bíróság! Elégtelen, leülhet!

Írta: Somody Gábor

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.09.29. 17:08:26

Az harmadéves anyag lesz, hogy: "amíg nem ismerem az ügy minden dokumentumát, nem tudok szakmai véleményt alkotni" :-)


süti beállítások módosítása