Címkék: vélemény választások ellenzék Erdély

tusnadfurdo_tusvanyos.jpgA baloldal hevesen ráizgult a leveles voksolásra. Nyilatkozataikból csak annyi látszik, hogy minden magyar megszólítása, érdekeinek képviselete és szavazataik megnyerése helyett a határon túliak voksolását próbálják gáncsolni.
 
Az MSZP januári kolozsvári kihelyezett elnökségi ülése után Mesterházy és az MSZP kislányos zavarában úgy kért bocsánatot a határon túli magyaroktól, hogy az felért egy újabb szembeköpéssel. A 2004-es népszavazással kapcsolatos MSZP állásponthoz képest ez mégis látványos fejlődés, hiszen akkor egyenesen lerománozták honfitársainkat, és a magyar nyugdíjrendszer piócáiként kezelték őket. "Egy rossz politikai kérdésre, egy rossz politikai válasz született. [...] ebben nekünk komoly felelősségünk van." - ez a bocsánatkérés Mesterházy módra. Micsoda erkölcsi önmarcangolás előzhette meg ezt a mondatot, ami előbb a Fideszt hibáztatja a kérdésfelvetésért vagy hogy egyáltalán minek foglalkozott a témával, majd relativizálja a felelősséget: hogy miért tartja rossz válasznak, az nem derül ki, ahogy az sem, hogy ez a felelősség mit von maga után. Pedig egyszerű lett volna megfogalmazni egy legalább  őszintének látszó, de mégis nagyon lájtos bocsánatkérést: "Bocsánatot kérünk a 2004-es álláspontunkért."
Elhangzott továbbá, hogy "A szocialista párt valóban változtatni akar a nemzetpolitikáján." Január óta ez a jelek szerint (még?) nem következett be, hiszen az MSZP megint retteg a határon túliaktól, most éppen a postai levéllel történő szavazásuktól: csalásra nyílik lehetőség, levelek csoportos kitöltése és feladása, nemzetbiztonsági veszélyek, stb. Borzasztóan cinikus dolog technikai kifogásokat keresni több százezer magyar állampolgár a választásokból való kizárására. És ez a párt próbál a mindig "demokratikus" jelzőkkel ellátott szerveződések élén tetszelegni!
Pedig a csalásoktól való félelem ellenszere végtelenül egyszerű: tessék megszerezni a határon túliak szimpátiáját! Mert ha valaki szavazni akar majd (MSZP-re, Fidesz-re vagy bármely más pártra), akkor majd maga kitölti és feladja szavazatát. Sajnos ez az a pont, ahol le lehet vonni a következtetéseket: azok a pártok, akik technikai kifogásokat keresnek a határon túli magyarok voksolási rendszerében, azok közvetetten beismerik: nincs vagy nem tartják pártjuk nemzetpolitikáját vonzónak, és (ami még rosszabb), nem is kívánnak ezen változtatni, nem akarnak a határon túli magyarok ügyeivel foglalkozni.
Azok a pártok, akik nem akarnak foglalkozni minden magyarral és fittyet hánynak egyes állampolgárokra, azok nem méltóak kormányzati szerepre. Egy szó jut eszembe: diszkrimináció.
A dolognak van egy másik vetülete is: gondolkodjunk a baloldal fejével és tegyük félre a nemzeti érzelmeket és kötelességtudatot (a liberálisoknál úgyis minden relatív), és próbáljunk csak hideg racionalitással számolni. A napokban több számítás is sajtónyilvánosság elé került: a határon túli szavazatok valószínűleg csak 1-2 mandátumról döntenek majd az új 199 fős parlamentben. Ebből a baloldal két következtetést vonhat le:
1) Ha azt gondolja, hogy esélye van a kormányváltásra 2014-ben, akkor minden egyes mandátum számít - legalábbis a mostani támogatottság alapján így van - és meg kell harcolnia minden egyes szavazatért.
2) Ha azt gondolja, hogy úgysem tudja megnyerni a választásokat, akkor felesleges a határon túli szavazatokért erőlködni.
Hiteles nemzetpolitika kialakításáról csak akkor mondhatnak le a baloldalon, ha akkora választási fölényre számítanak, ahol néhány szavazat nem oszt, nem szoroz. A jelek szerint a baloldal nem szoros küzdelemre készül...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.08.07. 19:47:40

Szőke Ferivel 1 gyékényen árulni nem az erkölcs maximuma,inkább a legalja.Gratula.Ilyen erkölccsel nem volna pofám emberek közé menni narancs aberráltak.

Secnir 2013.08.13. 21:00:34

"Borzasztóan cinikus dolog technikai kifogásokat keresni több százezer magyar állampolgár a választásokból való kizárására. "

csak egy apró észrevétel: többszázezer román, ukrán, szlovák, szerb, szlovén, osztrák, kanadai, amerikai, stb. állampolgárról beszélünk, akik 'valószínűleg' felvették a magyar állampolgárságot (mert ellenőrizni azt nem lehet, még a számukat sem), és haza IS szavaznak, és magyarországra IS.
az a magyar állampolgár, aki idehaza él, és ide adózik. aki szlovákiában veri a mellkasát, és oda adózik, és onnan kapjaa fizetését, az nem magyar állampolgár, hanem magyar NEMZETISÉGŰ. legfeljebb.

László András 2013.08.22. 09:41:39

"az a magyar állampolgár, aki idehaza él, és ide adózik."
Ez inkább az, amit gondolom szeretnél, de attól még nem így van. És egyébként nem sok köze van a bejegyzésemhez vagy a nemzetpolitikához.
Ha úgy lenne ahogy írod, akkor elvennéd azoktól az állampolgárságot, akik ideiglenesen külföldre mennek dolgozni. Csak azért mert nem ide fizet adót... És gyakorlatilag kizárnád a diákokat, nyugdíjasokat, munkanélkülieket.

Magyar állampolgár az, aki születésétől fogva az, vagy felvette a magyar állampolgárságot (akár külföldi nemzetiségű, akár határon túli magyar). És ez nagyon is ellenőrizhető (állampolgársági nyilvántartás, szig szám), és szigorú feltételekhez kötött, és ezt minden állam nyilvántartja. Nem értem, hogy a "valószínűleg"-gel mire utaltál.

A világon sok országban elismerik a kettős állampolgárságot, de ettől függetlenül nem tudom, miért lenne baj, ha valaki voksolna két különböző országban.
Az EU-ban pedig már most is szavazhatnak (sőt, jelöltként is indulhatnak) külföldiek az önkormányzati választásokon - állampolgárság nélkül.

Arról persze lehet vitázni, hogy magyarországi tartózkodási helyhez legyen kötve a szavazati jog, de akkor sem teljesülne az, amit szeretnél, mert nagyon sokan mennek külföldre dolgozni úgy, hogy itthoni címükről nem jelentkeznek ki. Ergo külföldön fizet adót, de mégis szavazhat itthon.