Tilos a dohányzás?

Címkék: dohányzás

dohányzás.jpg

2012. január 1-jétől lényegében minden zárt légterű helyen tilos a dohányzás, így nem lehet rágyújtani a munkahelyeken és az éttermekben sem; csak a szabad levegőn, illetve a bejárat előtt szabad dohányozni.

Mielőtt még bárki a dohányipari cégek lobbistájának bélyegezne, leszögezem, hogy valóban fontos figyelembe venni a nemdohányzók érdekeit és biztosítani kell számukra a füstmentes kávézás, evés, ivás, szórakozás lehetőségét.

Az idén bevezetett teljes körű tiltás a kérdést hosszútávon biztosan nem fogja megoldani. Gondoljunk csak a pálinkafőzök és az állam közötti harcra, amelyet végül a pálinkafőzök nyertek meg. Mi magyarok hajlamosak vagyunk arra, hogy mindig megtaláljuk a kiskapukat, ha életszerűtlen szabályokkal találjuk szembe magunkat. A legnagyobb probléma mégsem magával a dohányzás korlátozásával van, hanem az eszközzel, a teljes tiltással. Egy konzervatív alapokon nyugvó politikai erőtől joggal várhatná el az, aki rá szavazott (az is, aki nem), hogy a társadalmi kérdéseket próbálja a szabadság szemszögéből kezelni, ne adj’ Isten megoldani.

Két fontos a konzervatív, kereszténydemokrata értékre hívnám fel figyelmet, az egyik a személy szabadságának tiszteletben tartása (ebből az alapvetésből védte meg Harrach Péter is a dohányosokat), a másik pedig a magántulajdon szentsége.

Ha egy politikai erő tiszteletben tartja az egyén szabadságát, nem akarhatja minden áron, főleg nem a legdrasztikusabb eszközökkel megmondani neki, hogy mit és hogyan tegyen, (természetesen vannak olyan magatartások, amelyeket szabályozni kell, gondoljuk akárcsak a büntetőjogra) de a dohányzás biztosan nem tartozik ezek közé. Katolikus lévén, ezért nem is tudok másból kiindulni, minthogy az egyént szabad akarattal ruházta fel Isten, ergo hozhatunk jó és rossz döntéseket is. A dohányzás minden bizonnyal káros az egészségre, egy rossz szokás, ráadásul kellemetlen elviselni a nemdohányzóknak is a cigaretta füstöt. Viszont a szabad akartunkból fakadóan hozhatunk olyan rossz döntést éppenséggel, hogy dohányzunk. Az állami tiltás ezt a döntésünket nem fogja befolyásolni, legfeljebb változni fog a dohányzási szokásunk és nem zárt helyeken, hanem az utcán fogunk sokkal többet füstölögni.

A magántulajdon szentsége szintén olyan alapvető konzervatív és kereszténydemokrata érték, amit szinte minden döntésnél figyelembe kell vennie egy jobboldali kormánynak. Fenntartva a nemdohányzók védelmének fontosságát, az állam nyugodtan bízhatta volna a vendéglátóhely tulajdonosára, hogy ő éppen dohányzó, vagy nemdohányzó helyet szeretne üzemeltetni, a piac majd eldönti, hogy melyik működik jobban. Annak ellenére, hogy Magyarországon rengetegen dohányoznak, még mindig többségben vannak a nemdohányzók, ezért lehet, hogy nagy látogatottsággal és magas profittal kecsegtetnének a nemdohányzó kocsmák is. Ráadásul az állam egyébként adókedvezmény, bérleti díjkedvezmény vagy egyéb ösztönzők formájában elősegíthetné a nemdohányzó helyek számának gyarapodását.

Írországban közvetlenül a dohányzás zárt közösségi tereken való betiltása után egy dublini vállalkozó mozgó kocsmát nyitott, amit egy régi buszból alakított ki, ugyanis a járművekre nem vonatkozott a törvényi tiltás. Kíváncsi vagyok a magyar leleményesség milyen megoldásokat fog szülni a dohányos vendégek megtartása érdekében.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása