Rólunk

A magyar jobboldalnak az elmúlt 60 évben három meghatározó politikai alapélménye volt. Az első és talán a legfontosabb az 1956-os forradalom és szabadságharc, mai antikommunizmusunk és diktatúraellenességünk is elsősorban ebből az élményből táplálkozik. A második a rendszerváltás, ahol az ’56-os és a ’89-es generáció tagjai együtt álltak neki a kommunizmus lebontásának és kezdték lerakni a szabad Magyarország alapjait. A ’89-es fiatalok küldetése a diktatúra elleni küzdelem volt és még ma sem végeztek a posztkommunizmus teljes lebontásával. A mi nemzedékünk, a mostani húszas-harmincasok alapélménye pedig 2002 áprilisa volt. Ezek vagyunk mi, akik úgy gondoljuk, hogy a polgári kormányzás, bár nem volt tökéletes, mégis politikai önazonosságunk alapját adja.

Bloggereink keresztények és konzervatívok. Ez azt jelenti, hogy mi már a szabadság légkörében nőttünk fel és ehhez ragaszkodunk. Valljuk, hogy a család minden társadalom legfontosabb bázisa, melynek védelme nélkül egyetlen nemzet sem lehet sikeres. Hisszük, hogy az értékteremtő munkán alapuló piacgazdaság az egyedüli olyan gazdasági berendezkedés, amely kellő szabadságot és a kibontakozás legszélesebb lehetőségeit nyújtja az egyénnek. Ez a gazdasági berendezkedés viszont csak az emberi méltóságból fakadó, egymással szembeni szolidaritással kiegészülve lehet sikeres, melynek megteremtése szerintünk nem feltétlenül az állam, hanem sokkal inkább a közösségek feladata.

Véleményünk szerint ezek a keresztény Európa alapértékei, a célunk pedig, hogy ezek is maradjanak. Meggyőződésünk, hogy Robert Schumannak igaza volt: „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.”

A blog elnevezése kereszténydemokrata helyett csak kerdem; ezzel a névadással is jelezni kívánjuk, hogy politikai öntudatra ébredt egy új nemzedék. A blogon megjelenő írásainkban – bár szerzőink sok tekintetben eltérő véleményeket fogalmaznak meg – a keresztény értékek mellett mindig megjelenik a hagyományokra építő, ideológiáktól mentes, gyakorlati bölcsességgel a valóságot megragadni kívánó konzervatív gondolkodás is. Éppen ezért tiszteletben tartjuk a keresztény politizálás hazai hagyományait, ám ezt alapul véve a mi korosztályunk világlátását tükröző írásokkal be szeretnénk bizonyítani: a 21. század kérdéseire, a gazdasági válság problémáira igenis létezik megfelelő keresztény, konzervatív válasz.

 



süti beállítások módosítása