Címkék: bevándorlás migráció Vatikán Ferenc pápa

18-as_cikkhezpapa-francisco.jpg

Ferenc pápa egy karizmatikus személyiség, igazi „pásztor” jellem, olyan, akire odafigyel az ember. Erős prioritása a szegényekre, elesettekre való odafigyelés, az Egyház kicsit zárkózott magatartásának feloldása. Nekem kifejezetten tetszik az, hogy kicsit felrázza a híveket, püspököket, papokat.

Más, mint elődei, talán más hangsúlyokkal, de ez egyáltalán nem baj, sőt. Ugyanakkor fontos, hogy nem mond mást, mint elődei az alapvető, fontos kérdésekben, bár a liberális média szereti ezt hangsúlyozni és sokszor félreértelmezni a szavait, mondatait. Az Egyháznak egyszerre kell folyamatosan megújulnia, és a gyökereihez, tanításához ragaszkodnia.

Amellett, hogy katolikusként tisztelem és szeretem Ferenc pápát, most sorozatban nem értek vele egyet. Az utóbbi hónapokban szerintem vagy félreértelmezi a migránsválság történéseit és következményeit vagy rossz tanácsadókkal vette körbe magát. Szögezzük le, hogy Ferenc pápa egyszerre a világ legnagyobb egyházának vezetője és lelkipásztora, valamint globális hatású politikus, államfő is.  Így fontos szerepe lehet a véleményformálásban, a globális politikai helyzet alakulásában.

 

A lista előtt szögezzük le, hogy a pápa egyáltalán nem tévedhetetlen. Csak az „ex cathedra” kijelentései érvényesek az egész egyetemes Egyházra. Ugyanakkor Karl Rahner német jezsuita teológus kisszótára szerint:

„Nem definiált (nem dogmaként kihirdetett), de hiteles (kötelező érvénnyel előterjesztett) tanítói megnyilatkozásokban az egyházi tanítótekintély tévedhet, és többször ténylegesen tévedett is. Az egyházi tanítótekintély a voltaképpeni és végső hittartalom állítólagos megóvása céljából nem ritkán túlságosan keményen és igazságtalanul, azaz erkölcstelenül járt el.”

 

  1. Migránsok lábát kell megmosni Nagycsütörtökön

Idén Nagycsütörtökön a szentmisében Ferenc pápa migránsok lábát mosta és csókolta meg. Az Egyházban régóta szokás, hogy a pap megmossa 12 embernek a lábát, ezzel is emlékezve arra, amit Jézus a tanítványaival tett. A tanítványaival. Akik mögötte álltak, vele dolgoztak, bejárták a vele a fél világot, bíztak benne és ő is bízhatott bennük. Manapság is a ministránsok, egyházközségi képviselők, munkatársak, rendtársak közül szoktak választani, mert ez egy olyan különleges, alázatot kívánó gesztus a pap részéről, hogy azoknak szeretné nyújtani, akik egész évben a közösség javára tesznek. Nem pedig idegeneknek, a lényeggel kevésbé, a látvánnyal jobban törődve.

 

  1. Muszlim családokat Rómába pápai repülőn

A közelmúltban Ferenc pápa látogatást tett Leszbosz szigetén, ahol megnézte a menekült-táborokat, körülményeket. A vizitáció végén felajánlotta, hogy 12 menekültet magával visz Leszboszról a Vatikánba. Muszlim családokat választottak ki, akik a pápai magángépen a Vatikánba repültek, ahol szobát is kaptak. Szerencsétlen üzenetnek tartom a sok „otthagyott” ténylegesen üldözött szíriai keresztény család felé.

 

  1. A migránsok nem hibásak, csak mi

Nehezen tudom megemészteni és dühösen gondolok azokra az emberekre, akik bevándorlóként, sokszor „megszálló” céllal Európa jönnek kisgyermekeikkel. Embertelen körülményeknek teszik ki az ártatlan gyermekeket, politikai céllal használják fel a táborokban, sajtóban.

 

  1. „Nyissátok ki a plébániákat!”

A migránsok 90+%-a muszlim vallású, aki a Máltai Szeretetszolgálat logójával ellátott vizet vagy takarót is kidobta, visszadobta, mert kereszt van rajta. Nem gondolnám, hogy a templom a legjobb hely a keresztény vallást a saját országaikban nem elfogadó iszlámhívő embereknek.

 

  1. A Vatikán szerint a muszlim betelepülés Európába elkerülhetetlen

No comment. Ők is feladták volna a keresztény Európa emlékét/utópiáját?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haloperidol 2016.05.31. 23:31:11

teljesen egyetértek a szerzővel. lehet, hogy elmulasztottam valamit, de soha nem hallottam, hogy ferenc szólt volna a közel keleti keresztények érdekében.

törzsmókus 2016.06.01. 18:05:53

kedves névtelen vendégszerző!

van egy jó magyar szólás: „pápábbnak lenni a pápánál”…

Re 1: Jézus Júdás lábát is megmosta. ehhez kellett igazán alázat.

Re 2: azt sugallod, hogy muszlim családokat nem üldöznek Szíriában. ez zajos tévedés.

Re 3: az, hogy „»megszálló« céllal Európ[áb]a jönnek”, a te véleményed (amihez persze jogod van), de nem tény. azt pedig, hogy „A migránsok nem hibásak, csak mi”, szintén te adod a pápa szájába (klasszikus szalmabáb-érvelés).

Re 4: nagyon csúf általánosítás. mit szólnál, ha téged (és az összes magyar keresztényt) néhány, magát magyar kereszténynek valló, botrányosan viselkedő ember tettei alapján ítélnének el, mikor épp segítséget kérsz szorult helyzetedben?

Re 5: mitől lesz/marad keresztény Európa? ha mi, keresztények megéljük az evangéliumot („idegen voltam és befogadtatok” stb), vagy ha kizárjuk belőle azokat, akik nem keresztények?


süti beállítások módosítása