bajnai_rezsicsokkentes.jpgOnnan látszik, hogy jó irány a rezsicsökkentés, hogy ezzel a valóban az embereken segíteni akaró kezdeményezéssel az ellenzéki pártok egyáltalán nem tudnak mit kezdeni. Nincs ez másképp Bajnaiék esetében sem, akik szemmel láthatólag a szakmaiság bolsevista trükkje mögé akarják rejteni a semmitmondást.

Március 25-én tartott sajtótájékoztatóján az Együtt 2014 bemutatott egy, a lakások fűtéskorszerűsítésére irányuló programot. Az elképzelés célja, hogy a hazai lakóingatlanok energetikai korszerűsítésén keresztül, állami támogatással, önrész nélkül segítsen a lakosságnak hosszú távú rezsicsökkenést elérni. A felvázolt ígéretek között szerepel új munkahelyek teremtése, a gazdaság beindítása. A magyar lakások 2/3-adának hét éven belüli energiahatékonnyá tétele, Mindezt lakossági önrész nélkül. A tervek hét év alatt 220 milliárd forint költséggel számolnak, 2015 januári indulással.  Mit ne mondjak a program igencsak alacsony energiaszinten készült több okból is:
A fenti tervek megvalósítására készült már hasonló terv a piacon, ami nem mellesleg jóval előrehaladottabb állapotban van a Bajnai féle víziónál. Ezt a Fenntartható zöldOtthon Programnak (FeOP) hívják, és célkitűzései nagyban megegyeznek az Együtt elképzeléseivel. Kis különbséggel, együttéknél minden tizedannyiba forintba és fele annyi időbe kerül. Nahát!
A FeOP tervezési fázisa 2006-ban indult, 2011 óta zajlik a teljes rendszer felépítése és 2012 decemberében mintaproject is indult. A mintaproject mellé készült hatástanulmány is, mely igen hasznos információkkal szolgál a tervek megvalósíthatósága szempontjából.
A legfontosabb tanúság, hogy a lakások kétharmadának energiahatékonyság-növelése hét év alatt gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Ez a folyamat 2 millió (a magyar lakások 2/3-ada) lakást ölelne fel, amely 4,9 millió ember érint. A FeOP-os hatástanulmányból kiderül, ennek kivitelezése körülbelül 15 év alatt vihető végbe, szemben az E2014 hét évével. Bajnaiék programja hét év alatt 220 milliárdos költséggel számol. Valójában ekkora mennyiségű ingatlan felújítása megközelítőleg 3800 milliárd forintos kerettel végezhető el.
Mindemellett általában vigyázni kell az önrész nélküli hitelkonstrukciókkal. Önrész nélkül semmi biztosíték és garancia nincs arra, hogy az adott hitelkeretben kihelyezett összegeket a hitelfelvevő visszafizeti. Lényegében ez a nyakló nélküli segélyezés jól ismert szoci rendszerét hozná vissza, bújtatott formában. Mindemellett eladósítaná a lakosságot. Magyarán hitelből segélyezne. Ismerjük már mindezt.
Összességében elmondhatjuk a magát a szakmaiság fellegvárának tartó E2014 fogta a FeOP-ot, megfelezte az ott felvázolt kivitelezési időt, tízzel elosztotta a költségeket, majd saját ötletként adta elő az egészet. Igazi régi szoci trükk ez, hogy ha valamit nem tudsz felszámolni, állj az élére. Nos persze úgy akarnak a program élére állni, hogy az egész fenntarthatatlan hazugságokra épül, eladósítja a lakosságot, cserébe még kivitelezhetetlen is. Hogy aztán majd Bajnai Gordon elmondhassa az ismerős szentenciát, hogy „hazudtunk reggel, éjjel meg este”. Köszönjük, láttuk ezt már. Nem kérünk belőle!

A cikk szerzője: Sherlock Holmes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hellseher 2013.03.28. 08:44:07

szánalmas, nagyon szánalmas ahogyan smúzolnak, ahogyan törtetnek előre,...semmi nem számít, csak is az áhított hatalom.

Secnir 2013.03.28. 09:34:19

kaphatnánk linket a következőkhöz:
-"Fenntartható zöldOtthon Programnak (FeOP) hívják, és célkitűzései nagyban megegyeznek az Együtt elképzeléseivel. "
szeretnénk látni a feop célkitűzéseit
-" 2 millió (a magyar lakások 2/3-ada) lakást ölelne fel, amely 4,9 millió ember érint. "
(adatok forrása?)
-"A mintaproject mellé készült hatástanulmány is, "
(link, hadd lássuk)
-". A FeOP-os hatástanulmányból kiderül, ennek kivitelezése körülbelül 15 év alatt vihető végbe,"
(hatástanulmány? készítette? publikálta?)
-"Valójában ekkora mennyiségű ingatlan felújítása megközelítőleg 3800 milliárd forintos kerettel végezhető el. "
(hatástanulmány? készítette? publikálta?)

csak azért kérdem (kerdem), mert a cikk tele van számokkal, hatástanulmányokkal, de egy árva linket nem látok róla. megkaphatjuk? mert anélkül csak (elnézést) fingreszelés az egész. (azt azért tegyük hozzá, hogy a feop egy zrt, amit 2011-en alapítottak, semmiféle tervezési fázis nem volt, és Zrt. tehát semmi köze az államhoz, legfőképpen az olcsósághoz)

2013.03.28. 09:52:19

@Hellseher: Ööö, a kétharmad miről is szól? Nem a hatalomról, hogy bármit megtehetnek, mert 3 évvel ezelőtt biankó csekket kaptak a polgároktól? Ez a szánalmas, pupák.

parti_giano · http://www.youtube.com/watch?v=4CI3lhyNKfo 2013.03.28. 09:57:52

a rezsicsökkentés -el kell ismerni- jó ötlete volt a fidesznek, mert annyira populista, hogy csak beállni lehet mögé, ha nem akarnak nagy politikai károkat maguknak. és természetesen ehhez sem készültek háttértanulmányok. ha ismerne ilyent sherlock, terítse, de elékérheti wattsontól is.
különben meg a sencir által kért linkek nélkül, egyszerű feop propaganda, semmivel sem több, mint bajnaiék ötlete.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.03.28. 10:35:23

Rendkívül szomorú történet ez, egyben eszenciális helyzetkép a magyar társadalomról.

1 A közműveket nem kellett volna elkótyavetyélni.
2 A privatizált szolgáltatók, tulajdonképpen monopolhelyzetben évtizede azt csinálnak, amit akarnak.
3 Így aztán könnyen lehet, hogy valóban extra a profitjuk.
4 Ugyanakkor a magyar kisfogyasztó a legkevésbbé takarékos, környezet- és jövőtudatos élőlény.
5 A szigetelésre, fűtéskorszerűsítésre az állam alig és szarul költ, elképesztő bürokrácián kéne áthámozódni az egyszeri polgárnak.
6 Egy szokványos áfamentes építkezéssel egyszerűbben és többet lehet spórolni, mint holmi pályázatokkal.
7. Mellesleg a rendkívül leromlott lakásállományt is szarér'-hugyér' az addigi bérlőkre toltuk, most meg kínlódik a 150éves, belvárosi 100négyzetméterrel a magányos kisnyugdíjas, a szlömösödő panellel a kétkezi proli, közben szinte nulla az önkormányzati bérlakás a rászorulóknak, de legalább minden rohad le ezerrel.
8. És akkor nem a közműprivatizációt próbáljuk visszacsinálni, vagy valami értelmes rendszert összehozni, nem a korszerűsítéshez próbálunk érdemi, elérhető segítséget, ösztönzést adni, hanem fűnyíróval nekiesünk a rezsinek, és közben eszetlen lakhatási támogatásokat tolunk a korszerűtlen hodályokban ténfergő belvárosi nyuggerek alá.

Kádár röhög valami üstben odalenn...

Aszi 2013.04.06. 12:40:12

Néhány félreértést eloszlatnék:

1. Bajnaiék programja nem 2 millió lakás felújítását célozza, hanem 800 ezer lakásét, amiben 2 millió ember él.

2. Nem "7 év alatt 220 milliárd", hanem "7 év alatt ÉVI 220 milliárd" Ft-ot költenének rá.

Ennek fényében korántsem tűnik annyira irreálisnak, ugyebár.

Nils. H 2013.04.16. 09:04:06

"a szakmaiság bolsevista trükkje"

:DD
Eddig volt értelme olvasni. A szakértelem komcsi trükk. :D
Kár, hogy a kormányzó nemzeti kommunistáink nem élnek vele...


süti beállítások módosítása