balettintezet.jpgKözeledik a kampányidőszak. A Véleményvezér viszont nem bízta a véletlenre és belehúzott az agitációba: a csúnya Orbán most lebukott, einstandolna egy magánkézben levő épületet( az egykori Balettintézetet). Az már persze a VV-t nem érdekli, hogy az ingatlant a Verók István-féle mutyiba szerezték a portugál tulajok, akik azóta semmilyen kötelezettségüket nem teljesítik és a céget is felszámolták. Szóval kedves szuperobjektív tévedhetetlen VV ennél azért ügyesebben kéne csinálni, mert most nagyon kilóg a lóláb.


Nem tudjuk, csak sejtjük, hogy a Véleményvezér mögött álló, fejedelmi szintű, omnikompetens zseniknek mekkora személyes tapasztalatuk van Gyurcsány Ferencről és a fülébe suttogásról. Az azonban látványos, ahogy Orbán Viktort sokadszorra próbálják Gyurcsány posztőszödi szerepébe tolni, íme a napi példa. Tetszik is ez véleményvezéreink balliberális nyárspolgári közönségének, a kézivezérelt balos Index-blogok elbújhatnak a magas megosztásszám láttán. Kiakadás pedig minden napra kell, és ha nincs ok, majd lesz, a Portik-Laborc-duó pedig csak jegyzeteljen.


A mai penzum tárgya meglepő fordulattal Orbán Viktor, aki gonosz módon néhány napja kivetette a hálóját szegény portugál üzletemberek – cégük már megszűnt, kötelezettségeiknek évtizede nem tesznek eleget – szerény Andrássy-úti villájára. Orbán Tarlós Istvánnal folytatott beszélgetése pedig „Orbán őszödi beszéde is lehetne” – szól az óhajtó feltételes mód, mi pedig próbáljuk kitalálni, hogy mióta lengheti be Vágó István és Debreczeni József szelleme az Index- (Véleményvezér?) - szerkesztőséget?


Van itt minden, keleteurópázás, tsz-elnöközés, hátborzongás, mert Orbán visszaszerezné a tisztességes kapitalisták tisztességesen szerzett birtokait, a „számára oly kívánatos vagyontárgyat” (az idézett kifejezés eredetileg a Romana magazin 1996/4. különszámából származik). „Teljesen egyértelmű”, hogy ez nem lehet kisajátítás, hanem a kormányfőnek megtetszett egy ház, és kész, mondja a sokat látott szerző.

Erre a válasz egy szó is lehetne: Wallis. Vagy egy másik: Wing. Emlékszem, ingatlanügyekben, pláne uniós fejlesztési tanácsadások kapcsán milyen kiakadások jelentek meg korábban a VV műsoraiban… Érdemes használni a Google nevű eszközt e kifejezésekre, esetleg be lehet ütni a „hatodik kerületi ingatlanbalhé”, a „Terézváros: előzetesben a teljes MSZP-SZDSZ-frakció (Népszabadság)” kifejezéseket, vagy felvilágosításért fordulni a bajnaista testvérlap helyben régóta járatos véleményvezéréhez. A dogmatikus kapitalizmuson több gyógyszer is segíthet: pl. a tények ismerete, a vadkeleti (lásd: Oriens) privatizációs történetek olvasgatása, beszélgetések tönkretett agrártermelőkkel. A kóros államtalanítás helyett mi mindenesetre az elsinkófált( értsd: csúnyán ellopott) állami vagyon visszaszerzése és a tulajdon kötelez szintén régi jogállami elvei mellett tennénk le a garast.


A google és némi jóindulat tehát csodákra képes és tüneti szinten kezeli az orbanofóbiát, de jelen esetben elég lehet a szerkesztőségi archívum átnyálazása is. Nem létező cégnek adta el a hatodik kerületi önkormányzat Balettintézetet 1997-ben - tájékoztatott az Index. Vagy: „A Balettintézet vevőjét még azelőtt megnevezte a hatodik kerületi önkormányzat, hogy a cég egyáltalán létrejött volna, állítják az évek óta üresen álló épület megmentéséért kampányoló civilek. Az Andrássy úti egykori Drechsler-palota előtt tartott demonstráción az egyik szervező, Mernyó Ferenc olyan önkormányzati iratokra hivatkozott, amelyek szerint a terézvárosi önkormányzat 1997 szeptember 29-én már ismertette, az épületet az Andrássy 25. Ingatlanfejlesztő és hasznosító Kft.-nek fogják eladni."

„Taktikát váltott nemrég a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) a magántulajdonú műemléki épületek védelmében. A hatóság megelégelte, hogy több kiemelt jelentőségű ingatlan birtokosa különféle trükkökkel akadályozza egy-egy nagy értékű épület megóvását, a rendszeres kötelezések ellenére sem végzi el a szükséges karbantartási munkákat. Az egyik ilyen példa a balettintézet (Magyar Táncművészeti Főiskola) világörökségi zónában álló volt Andrássy úti épülete, de sok más is akad. (…)
Hasonló volt a KÖH hozzáállása a balettintézet volt épületét birtokló Aquapura Hotels esetében is – mondta korábban az ingatlan ügyével foglalkozó egyik KÖH-munkatárs. A portugál cég kezdetben, még 2007-ben, a hivatal számára komoly partnernek tűnt, később azonban többszöri ígérete ellenére sem tett eleget karbantartási kötelezettségének.”

„Felszámolják a Balettintézetnek helyet adó Andrássy úti Drechsler-palota portugál hátterű tulajdonosát. Az épületet állami, önkormányzati beavatkozás menthetné meg. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) közleménye a védelem törvényi megerősítésének szükségességét hangsúlyozza." A KÖH közleményt adott ki, melyben örömmel üdvözli a civil társadalom felelősségvállalását az örökségi értékek védelmében, határozott fellépését egyes műemlék épületek megmentése érdekében, mindezzel támogatva a Hivatal hatósági munkáját. A Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett, 1883-86 között épült Drechsler-palota (amely évtizedekig befogadta az Állami Balettintézetet) már hosszabb ideje üresen álló műemlék épületének helyreállításával kapcsolatosan a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, a számára biztosított jogi keretek közt, intézkedett és intézkedik a 2002. óta érvényes építési engedély kiadásától kezdve. Miután a felújítás nem kezdődött meg időben, folyamatos helyszíni ellenőrzések nyomán egymást követően adott ki kötelezéseket, hogy legalább az épület állagának megóvását kikényszerítse, s elérje a veszélyek elhárítását – olvasható a közleményben.


Tekintettel arra, hogy a tulajdonos a kötelezettségeinek nem tett eleget, 2009. decemberében a Közép-magyarországi Iroda első fokon, majd a KÖH elnöke 2010. februárjában másodfokon jogerősen 30 millió forintos bírságot szabott ki az épület állagvédelmi és jó karbantartási kötelezettségeinek súlyos elmulasztása miatt, hangsúlyozva, hogy a tulajdonos veszélyezteti a védett értékek fennmaradását, sérti a közérdeket és a közvélekedést. Ennek köszönhető, hogy legalább az elrendelt, későbbre nem halasztható állagvédelmi munkákat az időközben felszámolás alá került tulajdonos cég felszámolója elvégeztette.”

További magyarázatra a történet nem szorul. Viszont kedves Véleményvezér, ha már mindenáron gyurcsányozós kedvetekben vagytok, akkor van ott követendő hagyomány is: Feri legalább a stílusért bocsánatot kért.


Olvasni, és csak aztán írni. Kivételesen, közérdekből és nem megrendelésre. Csak így érdemes.


A cikk szerzője: HangAdorján

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.05.03. 14:05:58

Elképesztő, mennyire alantas figurák tudtok lenni, ha a kedves vezér irháját kell menteni.

Nekem nagyon úgy tűnt, hogy Viktor bírósági, azaz jogállami úton, A MEGLÉVŐ TÖRVÉNYEKET BETARTVA próbálná visszaszerezni állami tulajdonba a szerinte és szerintetek lopott, bocsánat, jogellenesen elsajátított ingatlant. Hanem – ahogy már megszoktuk – inkább a törvényeket szabjuk a mindenkori szájízünkhöz, mert a hatalmunk megvan hozzá, ugyebár. Mintha Putyin groteszk alteregóját látnám, bizisten.

Gondolom, ugyanekkora szerencsenmozsdatást rendeztetek akkor is, amikor a Fidesz a közpénzek átláthatóságát korlátozó törvényt szavazott meg roppant hirtelenséggel, nehogy a trafikbotrány háttere nyilvánosságra kerüljön.

Szánalmas.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.05.03. 14:10:26

@kesztió: Errata: nagyon nem úgy tűnt. (Hogy nehogy már ebbe akadjatok bele.)

Robinzon Kurzor 2013.05.03. 14:23:20

Ha jogellenes ügylet volt, akkor vissza lehet perelni.
Ha egy kicsit necces, a Tündike majd segít, hogy megértő bíró elé kerüljön az ügy.

Ha törvénnyel kell visszaszerezni, akkor azt jelenti, hogy a hatályos jog szerinti volt a tulajdonszerzés, tehát jogellenes a "visszaszerzés".

Kutyuu 2013.05.03. 15:12:51

De kurv@ra nem érti a poszter, hogy mi a baj ezzel a pár mondattal...

Amadeus62 2013.05.03. 15:26:06

Mi a tököm ez az írás? Ki erőlködik? Úgy látom ti erőlködtök, hogy a törpe köcsögöt kimossátok a szarból. Nem fog menni. Jöttök megint az elmúltnyócévvel meg Gyurcsánnyal. Szánalmas. Ha nyernek megint fideszék mi lesz a mottó 2017-ben? AZ elmúltnyócévelőtti nyócév?
Gyurcsányt már le se szarják (és joggal persze) csak ti veszitek folyton elő mint valami rémfigurát, akikkel ijesztgetitek a gyerekeket meg az agymosott békameneteseket.
Viktorka már annyi hazudott és köpönyegforgott, hogy lexikon készülhetne róla. Aljas szarkeverő, hazudozó, csak úgy mint az elődei.
De értem én: "Ha az egyik hazudott, lopott, hadd tegyük már mi is" Ezért tart itt ez az ország.

horvathmargo 2013.05.03. 15:47:08

@kesztió: azokat a törvényeket megváltoztatni, amelyeket az előző tékozló rezsim -a saját érdekeit előtérbe helyezve hozott - nem szánalmas: állam, és nép érdek.

horvathmargo 2013.05.03. 15:48:57

@Amadeus62: Gyurcsányt momentán a baloldal idézi, ők öszödöznek...Csak azért ott egy kicsit több is veszett...Pl maga a hazai baloldal hitele.

Yumurdzsak 2013.05.03. 15:48:59

a cikkírónak meg kéne nézni még párszor a videót, h felfogja miért problémás viktornak a mondatai.

Terniak 2013.05.03. 15:59:51

Valóban erőlködés a VV cikke, erőlködés ez a cikk is, de ami a legborzasztóbb, az a teljes tájékozatlanság minden oldalról.

Orbán és Tarlós beszélgetése inkább annak szomorú lenyomata, hogy milyen szakmai tanácsadó kört foglalkoztatnak ezek.

Magántulajdont el lehet venni jogállamban is, ennek neve és hazánkban kiforrott intézménye: a kisajátítás. Ha igaz az, amit ez a cikk ír, tudomásom szerint egyébként az műemlékvédelmi szempontból, akkor a következőt ajánlom olvasásra:

2007. évi CXXIII. törvény a kisajátításról

4. § (1) A 2. § szerinti közérdekű célokra az alábbi feltételek mellett lehetséges kisajátítás:

i) örökségvédelem céljából, ha védetté nyilvánított régészeti lelőhely vagy műemlék, továbbá a nemzeti emlékhely örökségvédelmi érdekei másként nem biztosíthatóak, így különösen, ha
ia) az érintett ingatlan tulajdonosa olyan magatartást folytat, amely kisajátítás hiányában a védetté nyilvánított régészeti lelőhely vagy műemlék, továbbá a nemzeti emlékhely megsemmisülését eredményezi,
ib) a védetté nyilvánított régészeti lelőhely vagy műemlék feltárása, védőövezetének kialakítása, megközelítése másként nem lehetséges,
ic) a nemzeti emlékhely megközelítése másként nem lehetséges,
id) korábban összefüggő történeti együttes része volt, és az eredeti egységbe való visszahelyezése és együttes használata örökségvédelmi szempontból indokolt;

A cikk szerzőjének talán még igaza is van: túlzás ezt Őszödhöz hasonlítani. De nem túlzás egy kormánypolitika jellemző lenyomataként értékelni.

ELőször is: a hozzá nem értés. Kérdem én, hogy ha ez az ingatlan így néz ki, akkor miért is vár a főváros most már 3 éve a kisajátítási eljárás megindításával?

Másodszor: ennek a kormánynak mindenre az a válasza, hogy törvényt alkot: a törvénnyel való tulajdonelvonás pedig államosítás, és ami a durva benne, az a jogorvoslat hiánya.

Harmadszor: ha a miniszterelnöknek és a főpolgármesternek gőze nincs egy szakmai kérdésről, inkább hallgatnának, vagy hívják fel a Budapesti Kormányhivatalt, hogy fiúk, mit lehet tenni ilyenkor? (ráadásul ott van a kormányhivatalban minden hatóság egy helyen áldásos tevékenységüknek köszönhetően, szóval nem kell sokat fáradni...)

Negyedszer: emellett számos építésügyi és műemlékvédelmi eszköz volna még a védelemre.

Szóval a cikk írójának és valamennyi szereplőnek csak azt tudom tanácsolni, amit maga írt: OLVASNI és aztán írni.

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.05.03. 16:00:22

@horvathmargo: Gondolom, a közpénzek átláthatósága is pont egy ilyen törvény, úgyhogy sürgősen meg kellett változtatni, mert a nemzet – azaz a Fidesz – érdekével szembemegy, ha fény derül a trafikmutyi részleteire.

sZTOJAKOVICH 2013.05.04. 06:54:42

Ezt benyelte keményen a Véleményvezér, meg a szemellenzős balbirkák is...

cink.hu/aharc-deportalja-e-benito-orban-fuhrer-a-portugalokat-488868681

Csakhogy szerencsétlen Véleményvezért elkapta a napi debreczenijózsef, fogalmuk sem volt, a videón milyen épületről beszélt Orbán, és rittyentettek egy hatalmas, rendszerváltó hangulatú publicisztikát a magántulajdon szentségéről, illetve az azt nem tisztelő Orbán őszödi beszédéről. Fingjuk sem volt - talán máig nincs - arról, hogy ez a Balettintézet a hirhedt VI. kerületi ingatlancsalási ügy részeként került magánkézbe, és a portugálok sok éve hagyják szétesni az Operával szemközti házat.

Ha valaki nem ismeri nagy vonalakban az alapsztorit, és csak a Véleményvezér publicisztikáját olvassa, azt hiheti, hogy Orbán király kilovagolt, kinézte más ember jogos magántulajdonát és csettintett a szolgáinak, hogy ez nekem kell, tessék gyorsan törvényt hozni rá, szegény bent lakó naiv portugál kapitalista meg a síró gyerekei pedig a Fidesz-fasizmus szégyenére mostantól az Andrássy úton fognak koldulni.

... ebben az esetben speciel inkább felelős városvezetői lépés, mint kapitalizmusellenes kádárista merénylet lenne akár vissza is szerezni az épületet, és utána olyannak eladni, aki kezdene is vele valamit.

sZTOJAKOVICH 2013.05.04. 06:57:28

@Amadeus62:
"Ha nyernek megint fideszék mi lesz a mottó 2017-ben?"

A következő:
"Egyszerűen senkik vagytok, hej!"
:)

sZTOJAKOVICH 2013.05.04. 07:04:57

@Terniak:
"Valóban erőlködés a VV cikke, erőlködés ez a cikk is, de ami a legborzasztóbb, az a teljes tájékozatlanság minden oldalról."

Meg a te hsz-ed is erőlködés.
Ez egy válasz poszt volt az utóbbi idők leghazugabb Véleményvezér posztjára (bár erős a "mezőny").
A tények ismertetése.

Szóval a hsz írójának csak azt tudom tanácsolni, amit te írtál: OLVASNI és aztán írni.

Vagy, ha csak a semmit tudja írni, akkor csak OLVASNI.

sZTOJAKOVICH 2013.05.04. 07:09:44

... és persze az Index továbbra is címlapon, bal oldalon hozza a Vv posztot... faszkorbácsot a szerkesztőnek...


süti beállítások módosítása