20080322issuecovUS400_1.jpgCsak két rövid idézet Gyurcsány Ferenctől (nem lehet őket megunni) - az egyik minapi, a másik majdnem napra pontosan négy évvel ezelőtti. Növekedésről, gyarapodásról, nincsválságról és válságról. 

Azt írja a volt miniszterelnök most - na hol, kitalálják? - a Népszavában, hogy:

"Négy évvel ezelőtt, szocialisták és liberálisok kormányzásának félidején túl voltunk a fájdalmas kiigazításon, növekedett a gazdaság, növekedtek a jövedelmek, a fogyasztás, állam- és kormányfők adták át a kilincset egymásnak Budapesten. Azokban az években szinte mindenki itt volt, aki számított a világ- és európai politikában. Most gyökeresen más a helyzet. Zsugorodunk és magányosak vagyunk. A forradalom mintha végnapjait élné".

Mint mindig, most is rabul ejtett Gyurcsány ellenállhatatlan, kérlelhetetlen, félelmet és átgondoltságot nem ismerő stílusa. Eszembe jutott a 2008-2010 közötti időszak gazdasági pezsgése, a gombamód szaporodó megannyi nagyberuházás - ki nem emlékezne a budavári Honvéd Főparancsnokság renoválására, a 4-es metró ünnepélyes átadására, a sikeres LEADER-projektekre? -, a folyamatosan és tendenciózusan csökkenő államadósság, a maastrichti kritériumok évről évre történő túlteljesítése (és persze Szekeres Imre figyelemre méltó kecskeméti Gripen-avatója - "thank you very much, Hölgyeim és Uraim, szálllllllllljanak a Gripppenek, jó szélllllel" -, hogy csak a legnagyobb külpol-sikert említsem). 

Eszembe jutott, hogy én ezt a Gyurcsány-idézetet valahol, valamikor már hallottam. Más kontextusban, más relációban, de hallottam. Igen. 2008. június 9-én, az Országgyűlésben:

"2008 a trendforduló éve. Ennek bizonyos jeleit látjuk. Látjuk, hogy javuló növekedési adataink vannak. Látjuk, hogy csökken az inflációs trend, látjuk, hogy a tavalyi nehéz év után az idei évben növekednek a nyugdíjak, növekednek az átlagos jövedelmek, és növekszik a fogyasztás. Belátom, az önök legnagyobb ellensége - mondom ezt az ellenzéknek -, hogy Magyarország növekvő, fejlődő pályára kerülve, saját hétköznapi életével fogja adni annak bizonyítékát, hogy Magyarországon nem a válság apostolainak, hanem a növekedés és a gyarapodás apostolainak, ha úgy tetszik, a kormány politikáját támogatóknak van igazuk. Belátom, ez önöknek rossz hír, de úgy látom, hogy Magyarországnak ez a jó hír. (Taps az MSZP soraiban. - Közbeszólások ugyanott: Így van!)"

2008 közepe, trendforduló, növekedés, gyarapodás, fejlődés, jó hírek. Kádár Gyurcsány alatt jobb volt - így éreztük akkor, így érezzük visszatekintve most is, ugye?

Csak az a baj, hogy 2008 júniusában már gáz volt. Ki kellett volna nyitni a mértékadó, nyugati lapokat: megírták.

(Képünkön az Economist európai kiadásának 2008. március 22-ei címlapja látható: "Wall Street: a ten-page report on the crisis)  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása