Horthy-vita újratöltve

A „Nagy Horthy-vita” három fontos tanulsággal szolgált. Bebizonyosodott, hogy a fiatalokat érdekli a Horthy-korszak. Kiderült, hogy szélsőséges és csúsztatásokkal teli álláspontok helyett lehet objektív, tényeken alapuló, tisztességes vitát is folytatni erről az ellentmondásos korszakról. Világossá vált, hogy számos kérdésre nincs még egyértelmű válasz, ezért a történészek és kutatók feladata, hogy munkájukkal segítsék egy hitelesebb, pontosabb Horthy-kép megrajzolását.

 

Horthy Miklós megítéléséről az utóbbi hónapokban heves vita bontakozott ki a magyar közéletben. Higgadt, kulturált, szakmai alapokra helyezett párbeszéd helyett azonban elsősorban politikai adok-kapok zajlik, melynek keretében szélsőséges álláspontok csapnak össze. Az egyik oldal szélsőségesen gyalázza, démonizálja, a másik pedig szélsőségesen magasztalja, már-már isteníti az utolsó magyar kormányzót.

A kereszténydemokraták mindenfajta szélsőséget, így mindkét fenti szélsőséges álláspontot el kell, hogy utasítsák. Mi azt valljuk, hogy a történelemben semmi sem csak fekete vagy csak fehér. A valóságot végletesen leegyszerűsítő, a tényeket elferdítő vagy elhallgató, szemellenzős álláspontok szajkózása sehová nem vezet. Az sem járható út, hogy homokba dugjuk a fejünket, és nem beszélünk erről a korszakról. Ezért döntöttünk úgy, hogy megrendezzük a saját Horthy-vitánkat, amelyen nem politikusok, hanem a korszak legkiválóbb ismerői tartottak színvonalas előadásokat Horthy Miklósról és a nevével fémjelzett korszakról július végén a XI. kerületi KNDP-irodában.

kerdemre_horthyfoto1.JPG

Szakály Sándor történész, hadtörténész, az MTA doktora, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára tartotta az első előadást. Őt követte Tőkéczki László történész, az ELTE Művelődéstörténeti Tanszék tanszékvezető egyetemi docense. A harmadik előadást pedig egy fiatal történész, doktorandusz hallgató, Turbucz Dávid tartotta, akinek 2011-ben jelent meg Horthy Miklósról szóló életrajzi kötete.

A vitára nagyon sokan voltak kíváncsiak: az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték az irodát, sokaknak csak állóhely jutott, a későn érkezőknek pedig még az sem. Mindazok számára, akik lemaradtak a rendezvényről, jó hírrel szolgálhatunk: az Újbuda TV jóvoltából megkaptuk a rendezvény felvételét, amelyet ezúton ajánlunk mindazok figyelmébe, akik hiteles, objektív véleményeket szeretnének hallani a XX. századi magyar történelem egyik legellentmondásosabb személyiségéről.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása