Bajnai_Gordon_01 (1).jpgA modern politika egyre inkább perszonalizálódik, s ennek következtében a parlamentáris rendszerekben lévő pártok is egyre inkább erre építik imázsukat. Példákat tudnánk mondani Blairtől Merkelig. Ugyanakkor ez nem magyarázza kellő mélységgel a magyar társadalom hozzáállását a politikához. Röpke gondolatmenet Bajnai apropóján.

A magyar baloldal előszeretettel vádolja a Fideszt és Orbán Viktort egy kiépült vezérkultusszal. Valljuk be, van ebben igazság. Azonban amíg nem írja felül a józan paraszti ész logikáját, amíg nem válik kontraproduktívvá, addig elfér. A miniszterelnök elmúlt 20-25 éves politikai karrierje, ha nem is predesztinálta erre a szerepre, de nem is a véletlen miatt alakult ez így. Ugyanakkor ha megnézzük a másik oldalt, ott sincs ez másként, csak épp a piaci (választói) igényt nem tudta ilyen hosszú távon senki sem betölteni.

Kezdve a sort Horn Gyulával, aki visszahozott valamit a „régi, jó Kádár-rendszerből” vagy Gyurcsány „akilegyőzteorbánviktort” Ferenccel. Más-más mítosz, de körüllengi ezeket a baloldali messiásokat. És itt a legújabb, Bajnai Gordon. Benne egyesül ráadásul ez a szerep egy másik magyar perverzióval, A Szakértővel.
Bajnai Gordon politikai fellépését a Jobbikon kívüli ellenzék közel teljesen egységesen várta-várja és lassan megszülethet a nagy bejelentés. Lássuk be, az ilyen elvárások általában teljességgel irreális alapokon állnak, nem a ráció vezeti őket. Mintha tényleg csak Bajnaival, de vele aztán automatikusan lehetne nyerni. Ugyanakkor teremt magának egy olyan lelkületet, egy olyan szimbólumot kreál magából az idea, hogy nehezen tudnánk elképzelni mást, mint Bajnait a baloldali ellenzék 2014-es miniszterelnök-jelöltjeként.

De mi áll emögött? Bajnait alapvetően a szakértő mítosza lengi körül, s ennek kultusza jellemző Magyarországra és főleg a politikai baloldalra. Az ember, aki megmondja mi az egyetlen helyes út, s megszabadít minket ezáltal a gondolkodás terhétől. Mert a szakértő az ért hozzá, az tudja! A népet úgyse érdeklik a politikai kérdések, nem foglalkoznak vele, minek fárasszuk őket azzal, hogy elgondolkodjanak melyik is lehet a jobb választás… Jön Bajnai és egy csapásra megoldódik minden.
Ez a magát mindenek felett demokratikusnak tartó oldal így akarja monopolizálni a vita és a vélemény lehetőségét. Mert aki nem minket támogat, az mind fideszes-jobbikos fasiszta. Kulturkampf. Mennyivel jobb ez minden Orbán vezérkultusza?

A magyar társdalom nem szereti a felelősséget. Politikusainktól a többség valami elvont, érthetetlen és értelmetlen nagy társadalmi igazság beteljesítését várják. Vö.: dögöljön meg a szomszéd tehene. Ugyanakkor az egyén emancipációja, a felelősségvállalás és a magántulajdon sérthetetlensége nélkül egyetlen társadalomnak sincs jövője. Ennek az elutasítása - amely a Kádár-korszak terméke - lehet a magyar messiásvárás vagy vezérkultusz mélyre nyúló társadalmi gyökere.

Írta: Veisz Márton

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2012.10.17. 12:11:04

Bajnai azért lehet egyáltalán lehetőség, mert az Orbán-kormány úgy kormányoz, ahogy.

A rögeszmés ragaszkodás nyilvánvalóan tévesnek bizonyult elképzelésekhez azt az érzetet kelti az egyszeri választóban (akár hajlandó felelősségvállalásra, akár nem), hogy ezeknél szinte bármi jobb.


süti beállítások módosítása