Coffin-Corpses-Black-Box-Intelligent-Oil-Paintings-by-Marta-Jelen-Sytniewski-significant-art-Smolensk-Catastrophe-SignificantArt.com-Chicago-IL-4.jpg
2010. április 10. a nap, amikor Lengyelország élete megváltozott. Innentől kezdve számíthatjuk a lengyel politikai légkör elmérgesedését és a választóvonalak szakadékká növekedését. A jelenlegi lengyel kormány tehetetlensége és közömbössége (ebben az esetben) külügyekben és nemzetbiztonsági ügyekben minden eddiginél jobban megmutatkozott. 


Az embereket az keserítette el leginkább, hogy kormányuk teljes mértékben átadta a nyomozást az orosz félnek a bizalom érthetetlenül teljes jelét mutatva ezzel. Ellentmondások, téves állítások, a nemzetközi közvélemény manipulálása, felületes nyomozás, rágalmazások, politikai kampány, titokzatos öngyilkosságok. Sok minden történt azóta. Sok körülményre derült fény. A valóságot, ha csak lassan is, de kezdjük megismerni. Valójában ez az, amit mindenki szeretne tudni: az igazságot!


Kedden Lengyelországot újabb esemény rázta meg, amely erősíti azt a meggyőződést, hogy a gép merénylet következtében zuhant le. Az egyik vezető lengyel napilap a „Rzeczpospolita” lehozta, hogy egy lengyel szakértőkből, valamint ügyészekből álló csoport, amely a lezuhant elnöki gép, a TU-154 roncsait vizsgálta, robbanóanyag, trotil és nitroglicerin nyomait találta a gép számos részén és legalább 30 ülésen. A vizsgálatra egy másik botrány miatt volt szükség, amelyben kiderült, hogy az oroszok több holttestet is összecseréltek.
A hír igaznak bizonyult, ugyanis Andrzej Seremet, a lengyel legfőbb ügyész a lapnak megerősítette, hogy tudomása van a vizsgálatok eredményéről. A legfőbb ügyész korábban az orosz vizsgálatokra hivatkozva zárta ki a robbanás lehetőségét.


Mi történt tegnap ezután?


Nehéz eldönteni, hogy a rendkívüli gyorsasággal egymást követő vélemények, sajtótájékoztatók melyikét lehet komolyan venni. Hirtelen pánik lett úrrá a kormányon és a kormányközeli médiumokon köszönhetően annak is, hogy ők már régen elfogadták az orosz ügyészség jelentését, amely szerint a katasztrófa a pilóta hibájára vezethető vissza. Ez az elmélet azóta megdőlt, így nem csoda, ha a témával Donald Tusk lengyel kormányfő nem tud mit kezdeni. Inkább nem beszél róla, csak, ha kérdezik. Kínos helyzetben bejáratott fegyverhez kell nyúlni, az ellenzéki kártyához.


Most sem történt másképp. Miután az ellenzéki Jog és Igazságosság Párt vezetője, Jaroslaw Kaczynski (a tragédiában elhunyt elnök, Lech Kaczynski ikertestvére) a kormányfő lemondását követelte az események tükrében, Donald Tusk sajtótájékoztatót hívott össze. Nem kívánt hozzászólni a hírekhez, viszont elővette Kaczynskit. Úgy tűnik, pusztán megszokásból.


A következő hozzászólást megint a Rzeczpospolita jelentette meg, amelyben kijelentették, hogy nem feltétlenül a megnevezett robbanóanyagokat találták a roncsokon, és ahhoz, hogy biztosat lehessen mondani, további vizsgálatokra van szükség, melyek akár fél évig is eltarthatnak. Ugyanakkor több kérdést is feltettek: a kormány és az ügyészség miért nem tájékoztatta a közvéleményt a vizsgálat által kimutatott robbanószer -származékokról, jóllehet már egy hete ismerték azt? Miért nem hozta nyilvánosságra az ügyészség, hogy ezeknek az anyagoknak csak a leírását hozták el Moszkvából és nem a mintáit? Az ügyészség miért késlekedett az információik megosztásával, és miért kapkodva alakította ki az álláspontját? Miért csak most vizsgálták meg a roncsokat korszerű pirotechnikai műszerekkel, és Moszkva nyomásgyakorlásának van -e ehhez köze? Miért elégedtek meg a korábbi szakértői véleményekkel?


A lap hozzátette, ezekre a kérdésekre az ügyésznek ugyancsak nem volt egyértelmű válasza.
Közben az ügyben szót kért a Varsói Kerületi Katonai Ügyészség vezetője, Ireneusz Szelag, aki először határozottan cáfolta a híreket, majd elbizonytalanodott és szintén azt nyilatkozta, hogy csak további laboratóriumi vizsgálatok támaszthatják alá a robbanóanyag létét, ezek azonban akár fél évig is eltarthatnak. Az igazsához hozzátartozik, hogy korábban a Katonai Ügyészség azt a hírt is határozottan elutasította, miszerint a tragédiában elhunyt lengyel exelnök, Ryszard Kaczorowski sírjában nem az ő holtteste fekszik. Ez a hír azonban igaznak bizonyult, több holttestet összecseréltek. Ennek köszönhetjük a mostani nyomozást is, valamint a robbanóanyagok nyomainak felfedezését.


Hozzátartozik az ügyhöz az is, hogy egy fontos, a katonaság kötelékébe tartozó koronatanú pár napja öngyilkosságot követett el. Egy volt ő azok közül, akik azt nyilatkozták korábban, hogy a helyszínen robbanást észleltek.

Moszkva egyelőre nem kommentálta az esetet. Hogy mi következik ezután? Ezt senki sem tudja megmondani. Reméljük, hogy legalább felgyorsul a nyomozás. A türelem elfogyott. 



Sokolowski Márk írása

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2012.11.01. 15:49:07

Két nap alatt két butácska poszt. Kár, mert érdekeseket írtatok korábban.

Értem én, hogy a szerző nagyon szeretné, hogy az oroszok robbantották fel a lengyel elnököt.

Az a gép messze a vonatkozó időjárási minimumok alatt, tankönyvszerűen elcseszett leszállás közben lett a földnek vezetve.

Aminek okai sokkal inkább keresendők abban, hogy pár évvel korábban lengyel kormánygép pilótáját már hadbíróság elé citálták, mert nem volt hajlandó végrehajtani egy repülésbiztonságot alapvetően veszélyeztető felsőbb utasítást.

Ezen kellene inkább elgondolkodni és nem a fejeket homokba dugva hajtogatni, hogy "a türelem elfogyott".


süti beállítások módosítása