Diplomásadó?

Címkék: Rektori Konferencia Diplomásadó

hook tuntetes 1.jpgEddig azon ment a parázás, hogy a kormány külső forrásokat akar bevonni a felsőoktatás finanszírozásába. A tüntetőkkel eddig együtt menetelő rektorok most viszont felvetették: legyen diplomásadó. Várjuk a független civilek ellenreakcóit.


A Napi Gazdaság mai cikke szerint a Magyar Rektori Konferencia elnökségi tagjai felvetették: a felsőoktatási intézmények finanszírozási problémáit részben „diplomásadó” bevezetésével lehetne megoldani. „A diplomásadó lényege, hogy akinek diplomája van, az oklevél kiadási évétől függetlenül 1,5 százalék többletadót fizetne az szja-köteles jövedelme után”. Az ötlet egyáltalán nem újkeletű és el lehet(ne) rajta gondolkodni. Csakhogy.


Csakhogy eddig éppen az volt a gond, hogy a kormány külső forrásokat akart volna bevonni a rendszerbe. Részösztöndíj, költségtérítéses helyek magas aránya, diákhitel 2.0. A reakciókat ismerjük: felháborodás, pfujjolás, tüntetés, szervezkedés. A rektorok pedig szépen beálltak a sorba: a tervezett lépéseket elutasították, több gyűlésen maguk is felszólaltak, támogatva a kormány tervei ellen tüntető hallgatókat, diákokat. Felháborodva jelentették ki, hogy „félrevezetik a döntéshozókat és a magyar családokat, akik azt állítják, hogy a felsőoktatás tömegével bocsátja ki a használhatatlan diplomákat”. Be kell fektetni a tudásba, az egyetembe, a jövőbe – mondták.


Sőt: Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum néven egységfrontba tömörült a Magyar Rektori Konferencia a HÖOK-kal, a HaHával, az Oktatói Hálózattal – és persze a jobboldali kormányok ellenében mindig ügybuzgó szakszervezetekkel. Azon szervezetekkel, akik hetek óta csípőből utasítanak el bármilyen új felvetést, amiben egyáltalán szerepel az a szó, hogy egyetem. Bödőcs Tibor parodizálta így a korábbi gazdatüntetéseket: „Miért jönnek Pestre? - Tárgyalni! - És tárgyalnak? - Nem!”.


És akkor most jön a diplomásadó ötlete – éppen a rektoroktól. Akik eddig igyekeztek minden lehetőséget megragadni, hogy – nyilván kancellárpánikukban – ágáljanak az ilyen „átgondolatlan”, „szakmaiatlan”, „hirtelen jött” ötletek ellen. Ami előre eladósítja az egyetemistákat, azonnal plusz terheket ró a frissdiplomások nyakába, alacsony kezdő fizetéseiket tovább csökkenti stb.


Tehát várjuk a tömeges tiltakozásokat, antirektoriánus prédikációkat, az egyetemi vezetők tetemre hívását – ahogy a „Több andragógiát” követelő transzparenseket is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noviktornoparty 2012.12.21. 16:31:14

a baj az, hogy a kedves szerző ugyanabba a csapdába esik, mint a kormány és képtelen megérteni, hogy mit is akarn(t)ak a diákok és felfogni a különbséget az ingyenes felsőoktatás és az óriási tandíj között. a rektori konferencia (és többek közt a hallgatók nagy része) is azt hangoztatta, hogy nem a tandíj tényével van gond, hanem a mértékével. ezzel az eddig hangoztatott állásponttal teljesen koherens az, amit most javasolnak. és jó a javaslat. miért is?

1. minimális terhet jelent havonta, mégis többletforrás a sok kicsi sokra megy elv mentén az egyetemeknek. míg a kormány által bevezetni kívánt tandíj átlag 10-15 ezer forint terhet rótt volna a családokra havonta, addig eszerint a javaslat szerint ez kb (átlag bruttó kétszázas diplomás kezdővel számolva) havi 3ezer forint.

2. a már kereső diplomásokat adóztatná, akiknek nagyobb a jövedelme az átlagnál, és nem a hallgatók esetlegesen nem diplomás szüleit sarcolná meg a tandíjjal szemben.

3. a diákhitellel kiváltott tandíjjal szemben ezt csak akkor kellene fizetni, ha van munkája az embernek, lévén szjat csak akkor fizetsz, ha van jövedelmed. szemben a diákhitel törlesztőrészletével.

és nem attól lesz valami „átgondolatlan”, „szakmaiatlan”, „hirtelen jött” ötlet, hogy fizetni kell benne és nem is ezért minősítették annak a rektorok. hanem azért, mert ötletszerű, hasamra ütök módon próbáltak egy eleve rossz konstrukciót megetetni a diákokkal és az egyetemekkel, elkendőzve ezzel a forráskivonásokat (holott gdp arányosan Magyarország így is az egyik legkevesebbet költi felsőoktatásra az EU-ban), súlyosbítva mindezt ordító hazudozással. volt rá (a bolognai rendszer 2005-ös bevezetése óta) cirka nyolc évük hogy átgondolják, de ennyire futotta. na ez a szánalmas.

üdv,
egy (majdnem) friss diplomás

daemonwhisper 2012.12.21. 17:29:56

örülök, hogy legalább a kommentelők átlátják a helyzetet. nem kellene eszetlen módon csúsztatni, kedves blogger.. egyre kevesebben veszik be.

Mail Undelivered 2012.12.21. 19:49:12

Margit! Ez noooooooooooooormális?!
A templomban nem osztanak észt gyerekek?

noviktornoparty 2012.12.21. 23:52:12

@noviktornoparty: egy kis korrekció az 1. ponthoz. a tandíj természetesen átlag 40-60ezer forintos havi teher és nem 10-15. kicsit fáradt vagyok, sorry.

bekestobbsegg 2012.12.22. 02:26:07

@noviktornoparty: Akkor aztán lesheti a baloldal, hogy diplomásként valamikor haza is menjek, ha ezt bevezetik.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.22. 09:43:57

Megértem én, hogy egybites pártseggnyaloncoknak ez bonyolult, de akkor megpróbálom a cikkíró kedvéért egyszerűbben, hátha akkor neki is leesik... :))

Illetve nem, leírták ezt nagyon jól, mások:

"A diákok ugyanis nem valami bonyolult, csalinkázó dolgot képviselnek, hanem végtelenül egyszerű, fundamentális szempontokat. Ilyeneket:

Ha a Fidesz azért kampányolt 4 éve, hogy ne legyen tandíj, akkor tartsa be ígéretét és ne vezesse be.

Ha mégis bevezeti, ne hazudja azt, hogy nem is vezeti be.

Ha nem sokkal ezután azt hazudja, hogy mégse vezeti be, miközben mégis bevezeti, ne csodálkozzon, ha nem veszik komolyan.

Szintén a szimpla józan ész és és erkölcsi érzék ellen való, ha

A diákokkal való egyeztetésnek hazudnak egy rémesen ciki PR-találkozót a kormánypárt ifjúsági szervezetével.

Átfogó kérdések kapcsán értelmetlen 3-5 napos határidőkkel dobálóznak.

Üres ígéreteket hangzanak el, amelyeket 24-48 órán belül megszegnek.

Ha a kormány érdemi tárgyalás helyett a tiltakozókat megpróbálja lejáratni és megfenyegetni.

Ha ez nem jön be, akkor jópofáskodással elütni a kérdést, egyszersmind politikai gyanúba keverni a diákokat.

Azaz ne hazudjanak nekik, hallgassák meg a véleményüket, és a kormányzat a kérdés súlyához és fontosságához méltóan, átgondoltan, szakmai alapon kezelje a helyzetet.

Mindezek nagyon egyszerű dolgok, bárki által átlátható baklövések. Ráadásul nincsen sajátos ideológiai töltésük, ami alapján politika szempontból védeni lehetne őket. Ezek az emberi kapcsolatok és gondolkodás legalapvetőbb elveit sértik."

pezsma.blog.hu/2012/12/21/a_gyorsnaszad_es_a_vilagitotorony

Szigorúan csak az ecceribbek kedvéért...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.12.22. 09:57:03

Szépek is a békemenetek...
HA lesz még ilyesmi, jusson eszükbe a szervezőknek ez is! :)

ujszamizdat.blogspot.hu/2012/10/23-eve-is-volt-hatalmas-es-spontan.html

noviktornoparty 2012.12.22. 11:34:14

@bekestobbsegg: ha téged tényleg ez a havi pár ezer forint tart vissza attól, hogy hazagyere, akkor csak sajnálni tudlak.


süti beállítások módosítása