magfynemzet.jpgAz Európa Tanács kedden elismerte, hogy a magyar médiaszabályozás összességében rendben van. Persze Tabajdi Csaba, hivatalos pártrettegő ezt nem hagyhatta annyiban. Bár jobban tette volna, ha inkább csendben marad. Pofára esés brüsszeli szoci módra.

 

Tabajdi Csaba MSZP-s EP-delegációvezető nem tudja feldolgozni, hogy a héten az Európa Tanács főtitkára, Thorbjorn Jagland megelégedésének adott hangot a magyar kormány és az ET közötti tárgyalások kapcsán. Kedd reggel a főtitkár ugyanis kijelentette: lezárult a párbeszéd Magyarország és az Európa Tanács között a médiaszabályozás vitatott kérdéseiről, a kormány kielégítő választ adott a strasbourgi szervezet észrevételeire. Jagland egészen odáig merészkedett, hogy azt is kijelentette: "Voltak túlzások, és egyes vádakat nem az Európa-szerte elfogadott mérce alapján fogalmaztak meg, hanem Magyarország számára külön mércét állítottak fel." A főtitkár szóbeli és később kiadott írásos nyilatkozatáról az MTI és a – nyilvánvalóan a Fidesz székházból kézi vezérléssel irányított, egyébként az Economist cégcsoportba tartozó - European Voice számolt be.


A Fidesz európai parlamenti delegációja nevében Gyürk András üdvözölte a bejelentést egyben felszólította az EP – olykor leragasztott szájjal vagy éppen a tudatlanság miatt a médiadiktatúrát jelképezendő üres Magyar Nemzet címlapot lengető - baloldali képviselőit, hogy hagyjanak fel a további pártpolitikai érdekeiken alapuló hisztériakeltéssel.


Tabajdi Csaba, a magyar demokráciáért aggódók szónoka, a jogállamiság zászlóvivője azonban ezt a pofátlanságot már nem tűrhette. - Még hogy Jagland szerint minden rendben? Mi az, hogy lezárultak a viták? Hogy fogunk így aggodalmaskodni? És ha így is van, akkor is, hogy merészeli ezt megírni a kormányszócső MTI?!


Tabajdi Csaba így hát az MTI tudósítására és Gyürk András nyilatkozatára reagáló közleményében hazugsággal vádolta meg mind a közszolgálati médiát, mind Fidesz EP-delegációt. Később pedig az MTI-hez intézett nyílt levélben tiltakozott nyilatkozatának - szerinte - aránytalan megvágása miatt. Tabajdi Csaba szerint Jagland ugyanis egyáltalán nem mondta, hogy a vita lezárult Az MTI pedig – mint általában - hazudik, maszatol, manipulál, és cenzúráz. Tabajdi szerint az eset "újabb bizonyítéka annak, hogy Magyarországon továbbra sincs rendben a médiaszabadság, hiszen politikailag manipulálják a hírszolgáltatást, a közmédiát". Tabajdi egyben azt is nyomatékosította. Nagyon-nagyon sokan aggódnak még Magyarország miatt, nincs itt vége semminek. Sőt!


Az MTI közzétett válaszlevele azonban világosan leszögezte: A közmédia nem hazudott, nem manipulált, de – szívás - még csak nem is cenzúrázott. Jagland szó szerint az MTI által idézetteket mondta. Jagland szerint a párbeszéd lezárult. – "Well this dialogue which I refer to has now come to an end regarding the media laws. We have got an answer from the Hungarian government which for us is satisfying" A válaszból pedig az is kiderül: a közmédia Tabajdinak az MTI-t manipulációval és hazugsággal alaptalanul megvádoló közleményét is leközölte.


Tabajdi Csaba tehát - ismét – többszörösen pofára esett.


No, nem minthogyha Tabajdit érdekelnék a tények. Tabajdi például mérhetetlen felháborodásában azt sem volt képes észlelni, hogy Orbán Viktor szerdai brüsszeli útja során José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke többek között kijelentette: az együttműködés a magyar kormánnyal sikeres és lépésről lépésre, egyik ügyben a másik után találják meg a megoldást. De Tabajdi nem volt képes meghallani Jean-Claude Trichet az Európai Központi Bank korábbi vezetőjének a magyar gazdaságpolitika kapcsán tett elismerő nyilatkozatait, de még volt szocialista frakcióvezetőjének - jelenleg az EP elnökének - szavát sem, aki kijelentette: tudomásul vette Thorbjorn Jagland szavait.


Persze mit is várhatnánk egy olyan a hazáját képviselő hazafitól (sic!), aki EP-képviselőségét abban éli ki, hogy Magyarországot és a magyar kormányt gyalázza? Tabajdi számára ugyanis már nem lehet olyan témát az Európai Parlament napirendjére venni, amiből ne tudna rögvest párhuzamot vonni a lopakodó orbáni diktatúra rémképével. Érdemes megtekinteni ezt az összeállítást egy magyar szocialista képviselő heti európai parlamenti munkájáról.


Tabajdit ugyanakkor az sem érdekli, hogy már mind az Európai Bizottság elnöke, mind az Európa Tanács főtitkára elégedett a magyar kormány lépéseivel. A korábbi vitákat lezártnak tekintik. - Merthát Neelie Kroes - liberális - biztos asszony még – nagyon és folyamatosan - aggódik, mert még az Európai Parlamentben ott vannak azok képviselők - kommunisták, szocialisták, liberálisok és zöldek - akik aggódnak. Magyarországot pedig meg kell figyelni. Magyarországon mindenki retteg. Európa aggódik. Ez a fontos. Ez számít. És az MSZP majd megmenti a magyar demokráciát! Ahogy megmentette 2006 őszén is a nyilas-fasiszta hordáktól!. (Na jó túlzásokba azért ne essük Tabajdi elvtárs!)


Az ügy azonban - azonfelül, hogy tovább erősíti Tabajdi Csaba MSZP-s EP-képviselő hitelességét és bizonyítékul szolgál a párt hazafias elköteleződése mellett ennél tanulságosabb. Az eset egy újabb bizonyíték: a hazai baloldal egyre frusztráltabb amiatt, hogy a magyar kormánnyal szembeni kritikus nemzetközi hangok lassan elcsitulnak, az egyes viták lezárulnak, a nyomás enyhül. Ezzel ugyanis a hazai baloldal elveszti az orbáni-diktatúra fennállását bizonyító legfőbb érveket, súlyos kudarccal fenyegetve az annak kiközösítésére és lejáratására irányuló kampányukat. Hogyan élhetne ugyanis ma már egy rendes baloldali rettegés és félelem nélkül Orbán uralma alatti Magyarországon? Így hát rettegni kell és a rettegést fenn kell tartani: Lehordani az országot, diktatúrát kiáltani, feljelenteni a kormányt ahol lehet – lehetne szemlézni az elmúlt hetekben megjelent külföldi lapoknak tett szocialista nyilatkozatokból…


Hazánk mocskolása közben persze békésen - vagy kevésbé - a szocialisták elindították a kampányt: megindult a baloldali roncsderbi a „demokratikus” (sic!) baloldali népi/népe front vezetéséért, kezüket tördelve, de mindenképp csodálkozva felfedezik maguknak a korábban többször elárult Kárpát-medencei magyarságot, s készülnek a választásokra. Mert diktatúra ide vagy oda az azért mégiscsak lesz. (Bár már most tudják, hogy el lesz csalva - igaz, ha ők nyernek akkor csak egy kicsit)


 A tények fényében a minimum az volna Tabajdi Csaba részéről, hogy elnézést kérjen a Jagland nyilatkozat miatt az általa - nem először - alaptalanul megrágalmazott MTI-től.


Persze ezt ne várjuk Tabajdi Csabától, hiszen úgyse közölné le bocsánatkérését a cenzúrahivatal MTI.


Így hát marad a rettegés tovább és fáradságos küzdelem a magyar demokráciáért.


Vivát Tabajdi Csaba!

A cikk szerzője: Kelemen

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.02.01. 11:41:14

Álljon itt egy másik értelmezés a Tabajdi kontra MTI ügyről: gepnarancs.hu/2013/02/az-mti-paradoxon/

Nem kérdés, hogy nem ugyanaz az álláspont (vagyunk még egy páran ebben az országban, akik szerint vannak azért még gondok a nyilvánosság, a média helyzete körül).
De nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy a linkelt cikkben úgy tűnik, hogy mindkét fél szövege idézésre került, s csak azon felül írta meg a véleményét a szerző.
Itt viszont gondosan kicsemegézésre kerültek az álláspontot támogató mondatok (s elhallgatva a problémásabb részek), véletlenül sem adva meg a lehetőséget az olvasónak a helyzet önálló értékelésére.

Nem kell persze egy kormánypártinak szeretni az ellenzéket, de a másként gondolkodók teljes diszkreditálására irányuló kísérletek csúfos kudarcára csak a magyar történelemből is több száz éves példákat lehet hozni.
S ugyanígy találhatók jó példák a valódi konszolidáció eredményeire. Legutóbb például a proli Kádár is mondott olyat, hogy "aki nincs ellenünk, az velünk van" (1961 telén, 5 évvel a forradalom, és 3 évvel Nagy Imre kivégzése után). Persze ezzel még nem ölelte a keblére a másként gondolkodókat, de a nyílt ellenségkeresést mindenképpen ad acta tette.

Mellesleg nem is igazán értem, hogy ha ennyire biztosak vagytok az igazatokban, akkor mi ez a reszkető félelem egy Tabajdi Csabától? Amikor egyébként is azt írjátok, hogy teljesen leírta magát. Döglött; de ti még ebbe a hullába is rugdostok, nagy hangon kiabálva. Merthogy nem igazán tudom másként értelmezni a cikk vitriolosnak szánt (valóságban viszont meglehetősen uncsi) dehonesztáló hangvételét. Hatalmi pozícióból furcsán hat a "bérrettegő"-zés hajtogatása. Egy ellenzéki pozícióban lévő politikusnak "joga" van rettegni, legalábbis nem furcsa tőle; főleg, ha figyelembe vesszük, hogy drága kormányunk elég sokat tett azért, hogy ne legyen alaptalan bizonyos félelem. Hatalmi pozícióból viszont szintén magyarázható a "pártrettegő"-zéssel való hadakozás: az ellenfél diszkreditálása, karaktergyilkolása egyszerűbbnek tűnik, mint mondjuk kijelenteni egy olyat, hogy "a kormányzat nem gördít akadályokat a kormánykritikus média, ill. politikai szerveződések elé". Merthogy ez utóbbi nem volna igaz.

Sátán meg a Jocó 2013.02.01. 13:33:02

@Beri Svarc: ez nagyon izzadtságszagú volt részedről, ne haragudj.

Különösen a "miért reszkettek"-kitétel volt aranyos.

De bárhogy mosdatjátok a szerecsent, az attól még fekete marad.

Persze a libsi elefántcsonttoronyból kitekintve akármilyen is lehet, tény.

:-*

2013.02.01. 17:09:40

@Sátán meg a Jocó:
Te viszont nem izzadtál bele ebbe a válaszba (hogy a hozzászólásom valamely érdemi részéhez. szólj hozzá).

Ugye milyen vicces, pedig csak egyszer alkalmaztam irányotokba. Mantrázva még viccesebb, hidd el.

Sátán meg a Jocó 2013.02.08. 15:11:40

@Beri Svarc: jaj, ne haragudj, igazad van.

Kérlek, segíts nekem, agyhalott náczinak, mutass rá hozzászólásod érdemi részeire, amire érdemes reagálni.

Köszönöm.


süti beállítások módosítása