Ungváry stop!

nazi-family-3.jpgA tegnapi nap folyamán jelent meg Ungváry Krisztiánnal interjú a stop.hu-n, melyben a történész a múlttal való szembenézés fontosságát kívánta kihangsúlyozni. Legalábbis látszólag. Valójában azonban a legolcsóbb politikai támadást sikerült végrehajtani.

Ungváry a szokásos sallangokkal operál: nem csak a kommunista múlttal kell szembenézni, hanem a két világháború közötti időszakkal is, „bezzeg a németek”. Nyugaton minden jobb és „előbbre” tartanak, kis hazánkban meg még mindig csak a dagonyázás megy. Majd szépen rákanyarodunk a fóbiákra.

Ungváry már többször megkongatta a vészharangot a Horthy-kultuszt illetően, ez most sincsen másként: „Érzem, de nem Horthy Miklós kultuszának építése folyik, hanem a nevével jelzett korszak legáporodottabb hagyományait érinti. Pedig lennének ennek az érának is progresszív, konzervatív hagyományai.” Hogy ki és hol kívánja Horthy korát visszahozni ez továbbra is rejtély marad – de erről már írtam egyszer, itt. Nekem nem világos, de segít a stop, ne kelljen az olvasónak ezzel vesződnie.

 „A Horthy-éra gazdaságpolitikai koncepciója is sokban visszaköszön ma: az "őrségváltás" gondolata, a felhalmozott vagyonok újraelosztása - igaz, most nem zsidó és német polgároktól veszi el az állam, hanem szektorális adókkal ágazatoktól, bankoktól.” – „kérdez” a riporter. Ezzel az összehasonlítással nehéz mit kezdeni, mi más juthatna eszünkbe, mint Korózs Lajos, aki a náci Josef Mengele módszereihez hasonlította az Orbán-kormánynak a rokkantsági jogosultság felülvizsgálatához kapcsolódó intézkedéseit.

Az alaphang megadása után a stop teljes gázra kapcsol, elérkeztünk a lényeghez:

„A történelmi legendák velünk élnek, így az, amit legutóbb Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter írt: "1944 és 1956 között nem védtük meg közel egymillió zsidó, német és magyar városlakónkat". Az ismert toposz: csak a német megszállás után "nem védtük meg" a polgárokat.” – teszi fel a kérdést a stop. A történet attól igazán szép, hogy Matolcsy Györgynek pontosan tudnia kell: hazudik. Olyan családról beszélünk, amelynek komoly "érdemei" voltak a zsidók és németek gazdasági megsemmisítésében.” – válaszol Ungváry. Majd az oldalon a fél interjút kitevő hosszúságú portrét találunk Matolcsy Mátyásról, hogy mekkora egy koszos náci volt.

Vagyis megint kibújt a szög a zsákból. Nem csak hogy kiderült, hogy Matolcsy családjában egy-két háborús bűnössel találkozhatunk, hanem ez a fideszes miniszter még megpróbálja mentegetni is ezt a főnácit.

Egyrészt Matolcsy nem mentegette a családját. De ha mentegette volna is, hát ki ne tenné ezt a saját családjával?! Az egészben az a gusztustalan, hogy maga Ungváry érvel az interjú elején, hogy a kormánytagok zsarolhatóak és ezért nem történik meg a múlttal való szembenézés. Majd pontosan ő megy bele a legolcsóbb politikai támadásba. Nem mondja ki a kollektív bűnösség elvét, de sugallja és kevés undorítóbb dolog van, mint az egymás felmenői közötti vájkálás. Ha van valami, ami nem segíti a múlttal való szembenézést, akkor az pontosan ez. És ez aljasság Pokorni esetében, Schiffer András esetében és Matolcsy esetében egyaránt.

Érthető, hogy megy a rugdalózás, mivel hosszú idő után a jobboldal végre nem megy el szó nélkül az antiszemitizmus mellett. Láthatólag a túloldalt ezzel egyrészt nem tudnak mit kezdeni, másrészt nem szeretnék feladni pozíciójukat, hogy ők legyenek a kisebbségek kizárólagos védelmezői. Hogy ez használ-e a zsidóságnak, vagy bármelyik magyarországi kisebbségnek? Nem számít.

Azt viszont jó lenne, ha ballibek is végre megértenék, hogy a mai magyar jobboldal nem eredezteti magát egyik a két világháború között létezett jobboldali párttól sem. Semmilyen közösséget nem vállal vagy vállalt egyikkel sem. A mai magyar jobboldalnak ezért nem felelős sem a zsidóság, sem a németség tragédiájáért. A mai magyar jobboldal azért felelős, hogy ezek a tragédiák ne ismétlődhessenek meg soha Magyarországon.

Sajnálatos, hogy Ungváry belement egy ilyen interjúba, mert egészen eddig ha nem is értettem vele sok dologban egyet, mindig nagyra tartottam, mint történészt. Minden esetre az Ungváry-stop.hu duónak sikerült az, ami régóta senkinek: szimpatikussá tenni a gazdasági minisztert. Gratulálok! 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terniak 2013.02.05. 19:16:46

Nekem úgy tűnik, hogy a történész éppen mindenben az ellenkezőjét mondja, mint amit a Szerző a szájába akar adni.

A sallangokról: A történész maga mondja, hogy a nyugat-európai példákkal való összehasonlítás sántít, tehát éppen nem dagonyázunk, hanem egyszerűen nekünk még kevesebb időnk volt a múlt feldolgozására.

A Horthy-kultusz: a riporter kérdését maga a történész hárítja. Egyébként általában ennek a cikknek mintha a stop.hu kérdéseivel lenne a baja, nem Ungváryval. Ungváry éppen nem ért egyet azzal, hogy Horthy-kultusz épülne. Abban viszont van igazsága (ha nem is teljesen) a történésznek, hogy azért vannak egyes jobboldali körök, akik nem rejtik véka alá a két vh. közötti időszakért való rajongásukat és azt a politika beszédtémájává emelik.

Itt most nem Nyírőre, Wassra, a Horthy-szoborra kell gondolkodni, vagy a visszaállított országgyűlési őrségre.

Ajánlom például mindenki figyelmébe, ami az állam felépítésében folyik. Ez a Kormány Magyary Zoltán nevét adta a közigazgatás-fejlesztési programjának. Most megint tekintsünk el attól, hogy aki ismeri a magyar közigazgatás történetét, az legalább tudja azt, hogy Magyary viszonya a fasizmussal legalábbis tudományos vita tárgya, szerepe máig nem tisztázott, hanem ahogy Ungváry is mondja, inkább hallgatunk róla, mert egy idol dőlne el. Inkább az az érdekes, hogy mindenhol azt a centralizációs erős állam politikát látjuk, amit Magyary képviselt és erőltetett: a központosítást (Most csak a KLIK-re gondoljunk). Klebelsberg - lásd Horty-korszak

Persze a sort lehetne folytatni: az egyházakkal való szoros összefonódás, az etatizmus és az államrezon az alapjogvédelem helyett stb. EZ a dolog nem olyan egyszerű, mint ahogy a Szerző a korábbi cikkében azt bemutatja.

Nézetem szerint Ungváry ezekre a dolgokra gondol, amik nem érhetők tetten a mindennapokban (bár az iskolaállamosítás révén már igen, sajnos...), de ott vannak egyes jobboldali véleménybefolyásolók fejében, és idővel átszivároghat az egyes emberek fejébe is.

Azt gondolom, azzal meg nehéz vitatkozni, ha valaki csak egy kicsit is ismeri annak a korszaknak a jogalkotását, hogy nem 1939-ben kezdődött az emberi méltóságot súlyosan sárba tipró jogszabályok megalkotásának időszaka.

A vita egyébként nem ez, és valójában elkeni Matolcsy is és a Szerző is a lényeget:

MIÉRT KÉSLEKEDIK EGY MAGÁT ANTIKOMMUNISTÁNAK NEVEZŐ 2/3-OS KORMÁNYERŐ AZ ÜGYNÖKTÖRVÉNNYEL TAVALY MÁJUSI ÍGÉRETE ELLENÉRE?

Csak zárójelben: erre még Gyurcsányéknak is volt alkotmánymódosítási javaslata, amelyet a FIDESZ nem szavazott meg. Most mi akadálya van?

Wolff 2013.02.05. 19:52:07

De kicsoda a poszt szerzője? A kerdem blog szerzőink rovatában nem szerepel, akkor hogyan kerül mint csizma az asztalra?

Ja, a poszthoz: tessék Imrédy Béla beszédeit és programját olvasgatni és aztán feltenni a kérdést, hogy mi a fenéért olyan hasonló mindahhoz, amit Matolcsy és Orbán mond? Aztán ha majd erre sikerül választ adni, akkor lehet Ungváryval is vitatkozni.

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.05. 21:13:23

Egyrészt:

...Amit Ungv_ry kimond nem pusztán egy megállapítás, hanem ítélet („M_tolcsy hazudik”) s az ítéletet azzal alapozza meg, hogy „olyan családról beszélünk...”.

M_tolcsy hazudik, mert nyilasvér folyik az ereiben --- ez logikusan így értelmezhető...

mk27.blog.hu/2013/02/05/_verseg

Másrészt:

Ami most ballib részről zajlik, az a legvisszataszítóbb liberálbolseviki tempó. Vigasztalhatná magát az ember azzal, hogy mivel kontraproduktív, így nagy szolgálatot tesznek ezzel a konzervatív-keresztény-nemzeti-stb.-oldalnak. De azért mégsem túl derítő, nap mint nap, olyan közélettel szembesülni, ahol a legalantasabb szélbalos módszerekkel "védik a demokráciát" a legnemesebb európai és magyar hagyományoktól a liverálbolsevikjeink:-(

TheloniusMonk 2013.02.05. 23:50:05

@mk27soundmaster: "ez logikusan így értelmezhető"

Javaslom megismerkedést az értelmezhető és logikus szavak jelentésével...

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.06. 06:40:45

@Thelonius:

Jó, hát ha te olyan okos vagy, akkor segíts nekem értelmezni Ungv_ry szavait!

Mit mondott Ungv_ry? Ungv_ry nem azt mondta, hogy M_tolcsy (közgazdászként) igazán ismerhetné a korabeli viszonyokat, hiszen nagybátyja a kor jeles közgazdásza volt, aktív politikus, aki tevékeny(en) részt vállalt a kor viszonyainak feltérképezésében és alakításában, hanem azt, hogy „M_tolcsy Gy_rgynek pontosan tudnia kell: hazudik. Olyan családról beszélünk, amelynek komoly »érdemei« voltak a zsidók és németek gazdasági megsemmisítésében.” Ezt hogyan lehet másként értelmezni, mint hogy M_tolcsy hazudik, mert nyilasvér folyik az ereiben?

mk27soundmaster · http://mk27.blog.hu 2013.02.06. 07:56:01

@mk27soundmaster:

s hogy még f_ngszagúbb legyen a történet:

Utánapörgettem a dolgoknak egy kicsit a Világhálón és (egy rövid villámlapozás eredményeként) arra jutottam, hogy Matolcsy Mátyásnak egyetlen, Tamás nevű, testvére (bátyja) volt, M_tolcsy Gy_rgy apját pedig szintén Gy_rgynek hívták, tehát a "mi M_tolcsynk" (szinte) bizonyosan nem lehet unokaöccse Matolcsy Mátyásnak. Sőt, én még az unokatestvéri kapcsolatot is erősen kérdésesnek gondolom, tekintve, hogy a "mi M_tolcsynk" apja alapító stúdióvezetője, “producere” ( ez akkoriban erősen politikai pozíció) volt az 1957-ben létrehozott Pannonia Filmstúdiónak. S a mi M_tolcsynk is, 1977-ben, a Marx Károly Közgazd.tud. Egyetem elvégzése után egyenesen az Ipari Minisztériumba került. Ilyen pozíciókat háborús bűnösök családtagjai nemigen kaptak annak idején.


süti beállítások módosítása