censored.jpgA Helsinki Bizottság mindig nagyot alakít. Ha demokrácia-féltésről van szó, ők elsők a sorban, akik farkast kiáltanak akkor is, ha bárányok gyűlnek össze.

A napokban is elkiáltotta magát az Indexen a Norvég Helsinki Bizottság: veszélyben a magyar demokrácia! Mindig óriásira duzzad a veszély, ha a jobboldal szerzi meg a szavazatok többségét, és jobboldali kurzus veszi kezdetét Magyarországon. Miközben a valós tapasztalatok alapján a jobboldal tartja magát az alapvető emberi jogokhoz, a gyülekezési szabadság gyakorlásához, addig a baloldali kormányzásokról ez nem mondható el. Mindenki emlékszik még arra, nem is olyan régen boldog-boldogtalant vertek a rendőrök az utcán, áldozatul esett a rendőri önkénynek kismama, nyugdíjas és fiatal. Sokan a szemük világával, vagy maradandó külsérelmi nyomokkal fizettek a baloldali demokráciáért, azonban akkor a nemzetközi jogvédő szervezetek hallgatásba burkolóztak.

A máskor oly kényes jogvédők szemet hunytak a nyilvánvaló jogsértések fölött, és nem hallatták hangjukat a 2006-os brutalitások miatt. 2010 óta azonban új kurzus van, vállaltan jobboldali és szabadságszerető. Ez megnyilvánul abban is, a magyarok szabadon gyakorolhatják alapvető emberi jogaikat, és bármikor összegyűlhetnek, hogy kifejezzék: nekik bizony elegük van, ennek a kormánynak mennie kell.

Emlékezetes, hogy télen diáktüntetők rendőri felvezetéssel korzóztak a városban, több alkalommal is megbénítva a Fővárost. Miközben kormányellenes jelszavakat skandáltak, és blokkolták a forgalmat, a magyar rendfenntartó erők biztosították számukra alapvető jogaikat. A Norvég Helsinki Bizottság azonban elérkezettnek látta az időt arra, hogy a rettegés új fokára emelje a magyar demokrácia-féltést. A szervezet vezetője a napokban nem győzte hangsúlyozni, micsoda idők járnak magyarhonban, a demokrácia veszélyeztetett.

egy_1.png


Az internetes szubkultúra azonban nem volt rest, s a Bizottság Facebookos oldalának falára olyan mémet készített, melyben felhívta a Bizottság figyelmét arra, a 2006-os erőszakos rendőri fellépést követően elmulasztották értékelni a magyar demokrácia akkori állapotát. A kép alatt hozzászólók nagy számban jelezték, ez a magatartás elfogadhatatlan. Ám ahelyett, hogy a Bizottság érdemben foglalkozott volna a kritikákkal, mondvacsinált okokból (“attól tartottunk a sok hozzászólás miatt összeomlik az oldal”) eltávolíttatta a kérdéses bejegyzést, vagy egyszerűbben szólva: cenzúrázta azt. A Facebook jelenleg egymilliárdos felhasználói bázist kezel. Vagyis tartani az összeomlástól, az egy igen cinikus takargatása annak, hogy a Bizottság kitörölte a számára kellemetlen, a kettős mércére rámutató képet.

Sajnáljuk, hogy a nagyon fejlett nagyon nyugat emberi jogi liberálisai ebben az ügyben sem voltak képesek túllépni a saját árnyékukon, és ismét bebizonyították a régi tételt: egy vakhitű liberális csak addig toleráns másokkal, míg ugyanazon a véleményen állnak mint ő.

Ui. A Breivik-tünet és a magányos ámokfutás után a Norvég Helsinki Bizottságnak sem érdemes homokba dugnia a fejét: a szőnyeg alá söpört problémák csak a szem elől tüntetik el a gondokat, de megoldást nem nyújtanak rá.


A cikk szerzője: Jockey Ewing

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S.F. · http://tinyurl.com/6o2cb3a 2013.07.07. 18:41:41

Ennyit is ér a helsinki bizottság szava. Az index hitele, mint magát függetlennek hazudóké úgyszintén.


süti beállítások módosítása