free press.jpegAbszurd ötlet: Göncz Kinga kötelezővé tenné a sajtószabadságot. Legyen független médiahatóság nemzeti szinten, uniós ellenőrzéssel. A jelentés részletei még az általános elképzelésnél is nagyobb sötétség jeleit mutatják.

Az Európai Parlament állampolgári jogokért felelős bizottsága jelentést fogadott el a sajtószabadságról. Az európai szocialisták részéről – micsoda véletlen – Göncz Kinga felelt a jelentés kidolgozásáért, és büszkén írt érdemeiről. Ez főleg azért érdekes, mert honlapján maga is bevallotta, hogy a jelentés kiváltó okai közé tartoznak a magyar médiatörvény körüli korábbi viták. Ha hozzátesszük azt, hogy a magyar médiatörvény körüli vitákat az EP-ben pont a magyar szociálisták szították, majd a jelentés kidolgozását az európai szociálisták részéről pont Göncz Kingára bízták, akkor világos, hogy nincs itt másról szó, mint hogy a szociálisták folytatják a magyar EU elnökség kezdetekor hazánk ellen indított lejárató kampányt. Képviselő asszonynak bizonyára fájhatott, hogy már a tervezetet előzetesen tárgyaló bizottság sem támogatta egyes országok (értsd: Magyarország) nevesítését a jelentésben. Sunyi kezdeményezés ez a javából, mely európai szabályozás jelige mögé rejtve próbál ismét kettős mércét alkalmazni Magyarország ellen. Ezzel kapcsolatban Szánthó Miki is írt már a Kerdem blogon.

És Göncz Kingának van képe hozzátenni: “’Javaslatomra bekerült a jelentésbe, hogy biztosítani kell a hírügynökségek függetlenségét és el kell kerülni a hírmonopóliumok létrejöttét. A jelentés felszólít arra is, hogy az állam hirdetéseken, szponzoráción keresztül ne gyakorolhasson nyomást a független sajtóra’ - szögezte le Göncz Kinga.” Mintha nem a szociálista kormány nyomására mondták volna fel tömegesen a hirdetési megállapodásokat a Magyar Nemzettel, ráadásul egy olyan időszakban, amikor a jobboldali sajtó még sokkal nagyobb hátrányban volt a baloldalival szemben, mint ma. És úgy beszél független sajtóról, mintha nem tudná, hogy az MSZP résztulajdonos a Népszavában. Vagy arra akart célozni, hogy a Népszavára szabad nyomást gyakorolni?


Szintén nehezen értelmezhető a következő előírás: “a médiatanácsok, az irányító testületek és a közmédiumok vezetőinek kiválasztására vonatkozó kötelező érvényű előírásoknak garantálniuk kell, hogy a jelölési és kiválasztási folyamatot nem befolyásolja sem a kormány, sem a parlamenti többség, sem egyetlen társadalmi csoport.” Akkor mégis ki válassza a médiatanács vezetőjét? Egy független hivatal mégiscsak állami pénzből működik, a jegybank és az Állami Számvevőszék is független intézmény, előbbi vezetőjét mégis a Kormányfő, utóbbiét pedig a parlament választja. Mégis ki és milyen legitimációval döntene egy független hivatal vezetéséről, ha nem megválaszott politikusok? De várjatok! Rájöttem: azt mondaná, „ A SZAKMA”! Az hogy a sajtószabadság hazájában a sajtó nem tartotta etikátlannak terrorizmus áldozatainak családtagjait lehallgatni, és végül a rendőrségnek és bíróságnak kellett beavatkoznia, az nyilván nem zavar senkit. Ha eladott példányszám vagy nézettség szerinti súllyal érvényesülne a „szakma”, akkor borítékolhatnánk, hogy a bulvár felügyelete alá kerülnének majd a nemzeti médiahatóságok.

De ne hibáztassuk kizárólag Göncz Kinga és a szocialisták üldözési mániáját ezért az értelmetlen jelentéstervezetért. 2014-ben nem csak a magyar törvényhozás, hanem az Európai Parlament székeit is újra kell osztani. „Itt az idő, most vagy soha” alapon minden EP képviselő látszani akar, látványos eredménnyel próbál előrukkolni a hátralévő bő egy évben. Ez különösen érvényes a magyar EP képviselőkre, hiszen a magyar parlament létszámának csökkenésével biztos nagyobb verseny lesz az EP helyekért is. Egy kis szerencsével 2014-től talán Göncz Kingát sem látjuk az EP-ben. Ha már itthon nincs támogatottsága a Kormányt lejárató propagandának, Göncz Kinga a szociktól jól ismert eszközhöz nyúl: hazai legitimitás helyett külföldi legitimást keres. Biztos kellemetlen, hogy az MSZP közben arról döntött, hogy nem fúrja meg a Kormány által hazánknak kialkudott pénzeket az EU következő 7 éves költségvetésének tárgyalásain. De mielőtt kalapot emelnénk, várjuk meg hogy ez tényleg így lesz-e!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása