portugal_1.JPGPortugália 15 éve nem tartja hiányát a maastrichti 3% alatt, akkor mégis hogyan engedték ki őket kétszer is az eljárás alól? Véletlenül az erről döntő Bizottság elnöke két ciklus óta a portugál Barroso. Minket pedig annak ellenére nem engednek ki, hogy immár 3 éve tartjuk 3 % alatt a hiányt. Ez csak nekünk tűnik kettős mércének?

Oly sokszor hallhattuk a csatlakozás óta. Mi is volt a mantra? Hogy az Európai Unió kinevelte az objektív vezetői kart, és ez a szupercsapat nem elfogult. Tagjai már nem nemzeteket szolgálnak, hanem internacionalisták, szupranacionalisták, kozmopoliták, egyszóval haladók. Távol áll tőlük a nacionalizmus mételye. Ezért aztán a magyarok magukra vessenek, ha nem értjük, hogy szocialista EP-képviselőnk miért inkább Luxemburgot képviselné, ha nem ujjongunk a valahogy mindig szembejövő kiváló újságíróval, a magyar Ionescoval, Magyari Péterrel Kovács Laci bátyánk „sajátos” zsenialitásán, ha nem méltatjuk Andor Lászlót, amiért a hazája ellen érvelt a kohéziós támogatások felfüggesztése kapcsán.

Rossz hírem van, nem kellett volna hallgatni a büroszoci/européer szirénhangokra. Csendben, a remek magyar újságírók számára gyakorlatilag észrevétlenül ugyanis keményen megy a nemzeti érdekek érvényesítése. A biztosok egy meghatározó része, elsősorban a nagy államokból, erősen képviseli az őt delegáló nemzet érdekeit, ilyenek például az olaszok, a franciák (elsősorban a belső piac és a versenyjog Magyarországon jó ideig alábecsült, roppant fontos területein), vagy a német energiaügyi biztos. Végül, – dobpergés – itt van Barroso. Aki meg magas pozíciójából szintén saját hazáját segítgeti.

barroso_portugal zaszlo.jpeg


A korábbi portugál kormányfő országával szerencsénk van, mert könnyen összehasonlítható Magyarországgal. Portugália egy konkrét ügyben pedig elképesztő hasonlóságot mutat: túlzottdeficit-eljárás. Ez az érthetetlen uniós szörnykifejezés annyit tesz, hogy egy adott állam bevételeihez képest éveken keresztül többet költ, mint amennyit az uniós államok által kialkudott szabályok megengednek. Nézzük az ország utolsó bő tíz évét.
Portugália ellen 2002-ben indult túlzott deficit-eljárás, ezért 2003-ban és 2004-ben a hiányt elvileg, papíron 3 százalék alatt tartották (utólag láthatjuk: valójában nem!). 2005-től azonban újra a bűvös 3 százalék fölé kerültek (6,2%), 2006-ban is csak 3,9 százalékra vitték le a hiányt. Aztán itt is jöttek a „trükkök százai”, Portugália 2007-ben a maga 2,6 százalékos hiányával már az első „megfelelőnek látszó” év után 2008-ban kikerült az eljárás alól. Köszönhetően az első Barroso vezette Bizottságnak. Egyszerűen annyit mondtak, hogy 2007-ben sikerült a mutatvány, 2008-ra és 2009-re is hitelesen és fenntarthatóan vitték le a hiányt. 

Utóbb azonban kiderült pár a trükk: Madeira-sziget adósságait egy kicsit kihagyták a könyvelésből, így aztán utóbb rögtön kiderült a „fenntarthatóság és a hitelesség” hiánya, 2008-ban például 3,6 százalékos volt a hiány. Persze még 2007-ről is kiderült pár évvel később, hogy nem volt meg a 3 százalék. Viszont legalább a szomszéd országból jövő Almunia mindent elnézett. 2010-ben aztán, mikor mindez mindenki számára világossá vált, a világválság okán már újra ment az eljárás a puszira kiengedett portugálok ellen.


Hogy mi a helyzet napjainkban? Barroso (!) a minap további haladékot adott a szociáldemokraták által vezetett (a főbiztos is e párt, az ottani jobbközép színeiben volt kormányfő) országnak, így már csak 2015-re kell teljesíteniük a három százalék alatti hiány feltételét.  Az elmúlt években Barroso, ha kellett, akkor a csőd lehetőségét tagadta hazájával kapcsolatban, ha kellett, akkor a Portugáliát lefokozó hitelminősítő ügynökségeknek üzent, egyszerűen annyit: „mi jobban tudjuk”.


Összefoglalásul: adott egy ország, amely az Eurostat szerint 2000 óta soha nem vitte a hiányát a maastrichti kritériumot jelentő 3 százalék alá . Adott Magyarország, amely idén harmadszorra tartja 3 százalék alatt a hiányát, és várja, hogy kiengedjék a brüsszeli biztosok a büntiből. Az érvelés pedig egyelőre az, hogy 0,4 százalékkal még mindig tartozunk  negyedik vizsgált évre, 2014-re(!). Kettős mérce persze nincs, csak európai értékek.

Számoljunk csak: 2014 lesz a jubileumi 15. év, hogy Portugália nem teljesítette kötelezettségeit. Viszont legalább ők adják a főbiztost, nekünk meg maradhat az évtizedek óta az aktuális uniót szolgáló elvtárs, legújabb hírek szerint esetleg Szanyi Tibor. Ha hagyjuk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kormoreán 2013.03.19. 10:24:58

Egy részről volt, ha utánanézel:

ec.europa.eu/economy_finance/economic_governance/sgp/deficit/countries/portugal_en.htm

másrészről az a legcsodálatosabb ebben a Barroso-gyűlöletben, hogy én még emlékszem, amikor 2006.10.23-án Budapesten volt, végignézte, hogy miként verik szét a tüntetőket, majd másnap ő mondta el mindennek a Gyurcsány-féle sleppet, akkor szent volt, most ősellenség. Kettősmérce.

tomtyi 2013.03.19. 19:14:03

@Kormoreán:

Erre az "ő mondta el mindennek a Gyurcsány-féle sleppet"-re hozhatnál linket. Mert én sehol nem találtam.

fuzia 2013.03.20. 08:52:36

Másrészről akkor Barroso nem járt Magyarországon, az EPP-től W. Martens volt itt.


süti beállítások módosítása