Címkék: kormány stadion konzervatív Albert Flórián Ferencváros Debrecen FTC DVSC Köröshegyi-viadukt

Folyamatos támadások érik a kormányt a stadionépítések miatt. De vajon tényleg olyan egyszerű-e a képlet, mint ahogy látszik?! Tényleg felesleges pénzkidobás-e a magyar futballba ölni milliárdokat. Ha jobban a dolgok mögé nézünk, kiderülhet, hogy nem. A stadionépítés pedig tükröz mindent, melyet egy konzervatív szerethet. Ugyanakkor érthetetlen, hogy a progresszív oldal miért nem tapsikol két kézzel a hipermodern létesítményeknek.

Radikalizmus megszüntetése/mérséklése

A balliberális oldal gyakorlatilag úgy mutatja be a stadionok építését, mintha a kormány a futballhuligánoknak építene stadiont, ezáltal támogatva a szélsőségeseket. A cél pontosan az ellenkezője. A ma tapasztalható áldatlan állapotok járulnak hozzá ahhoz, hogy a magyar futball garantáltan a szélsőséges szurkolók kezén maradjon. Fedetlen lelátók, borzasztó higiéniai körülmények járulnak ma hozzá ahhoz, hogy egy középosztálybeli maximum nyakkendős legyen (inkább csak egy-egy meccsre jár el). Ha ez megváltozna, egészen biztos, hogy pozitív irányba mozdulna el a szurkolói mentalitás is. Csak józan ésszel is belegondolva, nők és gyerekek mellett egészen más szellemiség kerekedhetne felül. A másik, hogy az új pályák be lesznek kamerázva. Azok, akik pedig tudatosan a rend bontására törekszenek, búcsút mondhatnak a szentélynek, rosszabb esetben a szabadságuknak is.

96_1_albert_florian.jpg

Példaképek

A mai magyar társadalom egyik legfontosabb problémája a példaképek hiánya. Ez köszönhető a kommunizmusnak, de a rendszerváltás óta is megfigyelhető, hogy a balliberálisok minden tekintélyt megtámadnak. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a jövendő generációk olyan személyekkel találkozzanak, akikre fel lehet nézni. Mivel a magyar társadalmi élet rendkívül megosztott, erre a legjobb eszköz ma a sport.

Tradíció

Két olyan nagy múltú csapat kap most stadiont, mint az FTC és a DVSC. Vegyük csak a Ferencvárost. Teljesen méltatlan, hogy egy 114 éves csapatnak ne legyen egy normális arénája. Egy olyan csapatnak, mely 28 alkalommal nyerte meg a magyar bajnokságot, 20 alkalommal hódította el a Magyar Kupát és egyetlen magyar csapatként nyert európai kupasorozatban is serleget. A Ferencváros nem csak egy csapat. Fradistának lenni egy életérzés, egy értékrend, mely apáról fiúra száll.

Közösségteremtés

A magyar társadalom rendkívül atomizált. Ezért rendkívül fontos, hogy közösségeket teremtsünk és ezeknek helyet biztosítsunk. A balliberálisok központi érve, hogy alulról jövő civil kezdeményezéseket kell támogatni. A sportegyesületek támogatásával pontosan ez történik.

Profitábilis

Sajnos a mai magyar futball tragikus helyzetben van és túlságosan sokrétűek ahhoz a problémák, hogy azokat rövid úton orvosolni lehessen. Vagyis sokat kell rá költeni és a megtérülés kizárólag hosszú távon lehet eredményes. Kétségkívül érdemes pénzt bele fektetni, azonban nem csoda, ha a mai válságos helyzetben erre kevesen vállalkoznak. Ezért kénytelen-kelletlen, de szükséges az állami szerepvállalás. A Ferencváros neve például még ma is brand, melyet nem szabad veszni hagyni. Valamint egy stadion nem csak kizárólag focimeccsek megrendezésére alkalmas. Az új FTC pályához például kapcsolódik majd konferenciaterem, étterem, múzeum, bolt stb., melyekből szintén lehet bevételre szert tenni. 

Ugyanakkor igény is biztosan van a magyar futballra. Az Alt Media 2010-es kutatása szerint mintegy 400 ezer ember követi folyamatosan az NB 1 meccseit és további 2 millió fővel bővül azoknak a száma, akik alkalmi futballnézők. Vagyis gyakorlatilag majdnem 2 és fél millió azoknak a száma, akik érdeklődnek a magyar foci iránt. Kereslet tehát bőven van rá.

Tömérdeknyi szavazó

Ha tovább fűzzük a gondolatmenetet, akkor láthatjuk, hogy itt egy óriási választói rétegről van szó. Nem csoda tehát, hogy a Fidesz temérdeknyi szavazatot lát a fociban. Ez teljesen normális dolog, a pártoknak az a dolguk, hogy szavazókra vadásszanak. Ez azonban cáfolja a tipikus balliberális toposzt, hogy gyakorlatilag Orbán Viktor saját hobbijára költi az adófizetők pénzét. Ha a kormánypártok ügyesen sáfárkodnak, akkor hosszú távon is rendkívül komoly rétegeket nyerhetnek meg a maguk számára. És ezáltal értéket is teremtenek. A lehető legjobb árukapcsolás.

Összehasonlítás

Mivel a stadionépítést folyamatosan szociális demagógiával is támadják a balliberálisok, nézzük meg ők miket építettek hasonlóan „horribilis” összegekből. Összehasonlítás képen a Köröshegyi-völgyhíd 43 milliárd forintba került az adófizetőknek, melyről máig megoszlanak a vélemények, hogy egyáltalán szükség volt-e rá. A 4-es metró pedig jelenleg 425 milliárdnál tart, melyből 181 milliárd forint az EU-s támogatás, tehát 244 milliárd forintba fog kerülni az adófizetőknek. Ezzel szemben a Ferencváros stadionja 7 (!) milliárd, míg a Debrecené 11,5 (!) milliárd forintból épül meg. No komment.

Ha mindezt összegezzük, akkor azt hiszem, hogy teljesen érthető a balliberális fanyalgás. Hisz a jobboldal rendkívül olcsón juthat jelentős mennyiségű szavazathoz. És mindezek mellett még értéket is teremt. 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a Viking 2013.04.12. 10:57:12

Ehhez már csak annyit fűznék hozzá, hogy a szocik nem sipákoltak, mikor Zalaegerszegen és Győrben ők építettek stadiont... csak tippelem: lehet strabag?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.04.12. 13:10:42

A stadion csak a külső.

Akit nem érdekel a magyar labdarúgás nevű izé, őt új stadionban sem fogja érdekelni.

Ha valami nem tetszik, új ruhában sem tetszik.

A stadionokat azért építik, mert a labdarúgás a miniszterelnök kedvenc sportja.

Ugyan nem közérdekből.

Ezzel ellentétben autópályára és metróra bizony szükség van. Más kérdés, hogy mennyiért.

De labdarúgó stadionokra közpénzekből a legcsekélyebb mértékben sincsen szükség. Azt építsék az abból a sportból élő klubok. Ja, hogy nem a sportból élnek, hanem közpénzekből ők is.
Na ezért károsak az ilyen beruházások.

Secnir 2013.04.12. 13:18:53

nem akarom megcáfolni az egészet...
...de.
kezdjük.
"Fedetlen lelátók, borzasztó higiéniai körülmények járulnak ma hozzá ahhoz, hogy egy középosztálybeli maximum nyakkendős legyen."
-mikor járt a szerző utoljára stadionban, és melyikben?
-mit akar jelenteni ez a mondat? (frankón nem értem)

"A mai magyar társadalom egyik legfontosabb problémája a példaképek hiánya. Ez köszönhető a kommunizmusnak,"
-nos. kommunizmus sosem volt magyarországon. csak szocializmus. történelemből elégtelen.
-a szocializmusban VOLTAK ugyebár a sportolók a dolgozó nép példaképei (én tudom, éltem már akkor is, míg a szerző nem valószínű), míg az elmúlt időszakban nem nagyon.

" fontos, hogy a jövendő generációk olyan személyekkel találkozzanak, akikre fel lehet nézni. Mivel a magyar társadalmi élet rendkívül megosztott, erre a legjobb eszköz ma a sport."
-milyen szerencse, hogy ott nincsenek ellentétek, meccs után dózsa- és fradi-drukkerek egymást átölelve éneklik kedvenc dalaikat.

(folyt. köv., thx blogmotor)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.04.12. 13:22:07

Attól, hogy valami 114 éves, életérzés, értékrend és sokszoros ezmegaz, még nem "jár" neki semmi.
en.wikipedia.org/wiki/John_Smith%27s_Stadium#Ownership

"Kétségkívül érdemes pénzt bele fektetni" – ha így volna, lenne, aki megteszi (a saját pénzével, nem a máséval). Nincs. Tehát kétségkívül nem érdemes.

"Hisz a jobboldal rendkívül olcsón juthat jelentős mennyiségű szavazathoz. És mindezek mellett még értéket is teremt."

Egy stadion hogy' teremt értéket, mármint a kivitelező zsebén kívül? Katarban, Oroszországban szupermodern stadionok épülnek, hol látjuk az értékteremtést azokban az országokban?

Secnir 2013.04.12. 13:39:03

"Két olyan nagy múltú csapat kap most stadiont, mint az FTC és a DVSC. Vegyük csak a Ferencvárost. Teljesen méltatlan, hogy egy 114 éves csapatnak ne legyen egy normális arénája."
-Budapesti Torna Club? 1897?
-Munkás Testedző Egylet (Kör, -Vörös Meteor)? 1888?
-Újpesti Torna Egylet? 1885
...
-DVSC 1902, FTC 1899.
Mindamellett ha nincs normális arénája, akkor először tessék a vezetésen számonkérni a dolgot.

" Fradistának lenni egy életérzés, egy értékrend, mely apáról fiúra száll."
-no comment

"Ugyanakkor igény is biztosan van a magyar futballra."
-biztosan. tessék alátámasztani számokkal. például: egy fordulóban 10.000 néző megy ki összesen. idehaza. ausztriában egy karéjban ülnek egy meccsen ennyien. vagy angliában.

"Az Alt Media 2010-es kutatása szerint mintegy 400 ezer ember követi folyamatosan az NB 1 meccseit"
-helyesen: "mintegy 400-1000 ember követi"

(folyt. köv., thx blogmotor)

Myrath 2013.04.12. 13:42:03

@Secnir: Sőt sehol sem volt még kommunizmus.

Ha a versenyt mint motiváló tényezőt mindenképpen ki szeretnénk zárni a rendszerből, akkor a fenti okfejtés oké.
Vagyis stadion akkor épülhetne a fradinak szerintem ha:

- jól tudnak focizni (a poszt írója szerint ez nemigen fontos)
- ezért sokan jönnek a meccsekre
- annyian, hogy már nem férnek be (ld. Veszprém kézilabda)
- sok pénzt keresnek a klubjuknak
- építenek ebből egy nagyobb stadiont
- befér a több néző
- még több pízt keresnek...

Secnir 2013.04.12. 13:44:01

"Ha tovább fűzzük a gondolatmenetet, akkor láthatjuk, hogy itt egy óriási választói rétegről van szó. Nem csoda tehát, hogy a Fidesz temérdeknyi szavazatot lát a fociban."
-szög és a zsák esete.

"Ez teljesen normális dolog"
-nálatok

"a pártoknak az a dolguk, hogy szavazókra vadásszanak. [...] És ezáltal értéket is teremtenek. A lehető legjobb árukapcsolás."
-még mindig nem látom a hasznos, nyereséges üzletet.

"nézzük meg ők miket építettek hasonlóan „horribilis” összegekből. Összehasonlítás képen a Köröshegyi-völgyhíd 43 milliárd forintba került az adófizetőknek, melyről máig megoszlanak a vélemények, hogy egyáltalán szükség volt-e rá. "
-demagógia. mindenki tudja (poszt toló is), hogy az autópálya EU-s támogatásból épült. a támogatás egyik feltétele volt, hogy tartalmaznia KELL egy db alagutat és egy db hidat. Különben buktuk volna az EU-s támogatást, és nem 43 mrd-ba került volna a t. adófizetőnek, hanem a többszörösébe. vagy meg sem épült volna pénz hiányában.

Secnir 2013.04.12. 13:54:27

"Ezzel szemben a Ferencváros stadionja 7 (!) milliárd, míg a Debrecené 11,5 (!) milliárd forintból épül meg. No komment."
-míg egy stadion felépítési költsége könnyen elérheti a 3 mrd forintot is. esetleg a 4-et. dupla no comment. (ezek ilyen kisebb, 85000-es stadionok. ha debrecené 11mrd lesz, gondolom abban lesz két strand, egy szállodalán, golfpályák és külön metró, igaz?)

"Ha mindezt összegezzük, akkor azt hiszem, hogy teljesen érthető a balliberális fanyalgás. Hisz a jobboldal rendkívül olcsón juthat jelentős mennyiségű szavazathoz. És mindezek mellett még értéket is teremt. "
-de még mekkora értéket! lesz két stadion, amelyeknek jó, ha ezres nézőszáma lesz, és nem lesz pénz a fenntartására (rezsi, stb.), amit nem tud majd kigazdálkodni a tulajdonos, és csődbe megy. gratulálok.

Secnir 2013.04.12. 13:58:46

@Myrath:
így van. de nemcsak a fradinak, hanem kvázi mindegyiknek. sőt továbbmegyek:
" mai magyar futball tragikus helyzetben van [...] Vagyis sokat kell rá költeni és a megtérülés kizárólag hosszú távon lehet eredményes. ". mennyire hosszú távon, ha már nyitáskor veszteséges , mert mindössze 400 néző megy ki megnézni?

Myrath 2013.04.12. 14:36:59

@Secnir:

Még egy apróság:

"Az M7-es kőröshegyi nyomvonalát az első Orbán-kormány jelölte ki.
Volt egy másik nyomvonal-változat, ahol "a szükséges híd és az alagút hossza fele volt a völgyhídnak és 7-13 m magasan keresztezhető volt az a völgy, amelyet a völgyhidas változat 70-80 m magasan ível át. Ezt azonban a Kőröshegyi Önkormányzat és utána a kormány nem fogadta el.

Secnir 2013.04.12. 16:42:37

@Myrath:
jó, de ne sikkadjunk el a lényeg felett: megint egy olyan posztot olvashattunk, ahol a poszt toló nagyfokú tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot. mondhatni amatőr. vagy naiv.
mindenesetre más fikázása nagyszerűen sikerült neki, hiszen hatszor is le tudta írni a balliberális szót - függetlenül attól, hogy baloldali liberális mint olyan, nem létezik, mint ahogyan a kereszténydemokrata is egy feloldhatatlan önellentmondás.

sZTOJAKOVICH 2013.04.13. 16:31:42

Kiváló poszt!
Tőlünk nyugatra és keletre is számos példa bizonyítja, hogy igencsak nyereséges tud lenni a futball, érdemes bele invesztálni. A modern stadionok számos más célra is használhatók a focimeccseken kívül, és fiatalok széles tömegeit vonzhatják be a sportba, míg a szűrőrendszerekkel távol tarthatók a rendzavarók.
Ahogy az országnak operát, színházakat, múzeumokat, ...stb. kell építenie és fenntartania, úgy stadionokat is.
Épp ideje volt elkezdeni.

sZTOJAKOVICH 2013.04.13. 16:33:17

@Secnir:
Ha magad alá csinálsz is trollocska, megépülnek ezek a stadionok, és polgárok százezrei fogják élvezni a mérkőzéseket.
Sajnálom. :)

sZTOJAKOVICH 2013.04.13. 16:34:58

@Secnir:
"-míg egy stadion felépítési költsége könnyen elérheti a 3 mrd forintot is. esetleg a 4-et. dupla no comment. "

Hógyne! Ha nem fizetik ki az alvállalkozókat, simán megépül ennyiből...
"Egy" stadion... darab-darab, baz+. :)

Kandeláber 2013.04.13. 16:54:21

Pukkadjanak meg a stadionépítések ellenzői.

Secnir 2013.04.13. 19:02:22

@sZTOJAKOVICH:
"Ha magad alá csinálsz is trollocska,"
-nem vagyok troll.

"és polgárok százezrei fogják élvezni a mérkőzéseket."
az átlag (ÁTLAG) nézőszám 3000. HÁROMEZER! az 25.000/forduló. tehát nagyon nagy jóindulattal 4 (négy) forduló alatt megy ki százezer ember a meccsekre. nem 100.000/stadion!!!!

Secnir 2013.04.13. 19:06:13

@sZTOJAKOVICH:
mindamellett indokold meg, hogyan fog kimenni a debreceni százezres stadionba százezer ember úgy, hogy debrecen lakossága mindössze 30.000. fő ?

sZTOJAKOVICH 2013.04.13. 19:08:45

@Secnir:
"-nem vagyok troll."

Még csak trollocska vagy. :)

"az átlag (ÁTLAG) nézőszám 3000. HÁROMEZER! "

Ilyen koszlott stadionokban, ilyen nem létező biztonsági rendszerek mellett.
Ezért kell stadionokat építeni, hogy VISSZAJÖJJENEK a nézők. Ugyanis kíváncsiak a meccsekre.

sZTOJAKOVICH 2013.04.13. 19:09:52

@Secnir:
"mindamellett indokold meg, hogyan fog kimenni a debreceni százezres stadionba százezer ember úgy, hogy debrecen lakossága mindössze 30.000. fő ? "

Te fütyülsz, és hazudsz, bazdmeg. :)
Hol írtam olyat, hogy Debrecenben kimenne százezer ember?

Secnir 2013.04.13. 20:03:34

@sZTOJAKOVICH:
na jó, rendben.
akkor maradjunk annál, amit -szigorúan- írtál:
"megépülnek ezek a stadionok, és polgárok százezrei fogják élvezni a mérkőzéseket."
melyik stadionban fogják élvezni polgárok SZÁZEZREI a mérkőzéseket, amikor EGY darab NBI-es meccs nézőszáma felülről üti az ötezret?

Secnir 2013.04.13. 20:29:58

@sZTOJAKOVICH:
"amikor EGY darab NBI-es meccs nézőszáma felülről üti az ötezret?"
alulról.
"2013.03.31 Debrecen-Újpest 0-1
Oláh Gábor utca, 2 500 néző "
?
ez egy rangadó volt? én voltam olyan Honvéd-FTC, Vasas-UTE kettősrangadón (talán '86?), ahol 60.000 néző volt. NEM EGY MECCS! NEM EGY FORDULÓ!

szóval hülyeségeket beszélsz.

sZTOJAKOVICH 2013.04.13. 20:53:49

@Secnir:
"melyik stadionban fogják élvezni polgárok SZÁZEZREI a mérkőzéseket, amikor EGY darab NBI-es meccs nézőszáma felülről üti az ötezret? "

Már megint hazudsz. Azt sem írtam, hogy a polgárok SZÁZEZREI a stadionokban fogják élvezni a meccseket.
A nézők nagyobbik része továbbra is otthonról, tévéből fogja nézni a meccseket.
De nem 1200 nézős meccseket, bazdmeg, hanem akár 20 ezres meccseket, és a debreceni pl. 4-es kategóriájú UEFA stadion lesz.
Ez egy "melyik volt előbb, a tojás vagy a tyúk probléma", bazdmeg, és te csak azt várod, hogy előbb legyen világszintű a magyar foci, aztán majd kap stadionokat.
Hogy ha van érdeklődés, vannak nézők, akkor vannak szponzorok, akkor felértékelődik a hazai foci, akkor marad itthon is néhány jó focista.
NEM FORDÍTVA! FORDÍTVA SEHOL SEM MŰKÖDIK A VILÁGON, CSAK ÚGY, HOGY PÉNZT NYOMNAK A SPORTBA, AZTÁN JÖN (JÖHET!) A SIKER!

sZTOJAKOVICH 2013.04.13. 20:55:36

@Secnir:
"Mondd, el tudsz vonatkoztatni a focimeccsektől? Nem fér bele a korlátolt horizontodba, hogy az utánpótlás-nevelés lendületet vehet egy ilyen stadionnal? Nem kell, hogy a 3 millió igazolt focista országa legyünk, de a sportnak el kellene foglalni a helyét a fiatalok életében, ugyanis most an block hiányzik.

Nem gondolsz rá, hogy egy stadiont ki lehet adni kulturális rendezvényekre, vásárokra? Hogy a rendezvények turistákat vonzanak, akik csengetik a zsét?
Eh...

sZTOJAKOVICH 2013.04.13. 21:03:16

@Secnir:
""amikor EGY darab NBI-es meccs nézőszáma felülről üti az ötezret?"
alulról."

Hát egy operaelőadás?
Van fogalmad róla mennyi pénzt költ a kormányzat évente az Operaházra?
8 milliárd forintot bazdmeg, MINDEN ÉVBEN.
Mikor voltál utoljára operában?
... és az a 8 milliárd miért nem fáj, bazdmeg?

Secnir 2013.04.13. 21:24:22

@sZTOJAKOVICH:
tudsz mondani egy példát arra, mikor volt utoljára operaelőadás stadionban? futballdrukkereknek? (tudom, a két halmaz metszete 0.)

"Nem fér bele a korlátolt horizontodba, hogy az utánpótlás-nevelés lendületet vehet egy ilyen stadionnal? "
segíts, ez hogy fog menni? (mondjuk ebből is látszik, hogy sosem volt közöd a focihoz). példa: 1990. budapesti honvéd. stadion kispesten, és ugyanott 2 edzőpálya. plusz a gubacsi-híd tövében még 4(!) pálya az utánpótlás számára.
most a bozsik-stadionon kívül más nincs, úgy is állnak.
fradi pálya? megszüntetik a stadion mögötti TÖBBI pályát.

egyéb:
mondd azt, hogy minden korosztály a stadionban edz. mert tudatlan vagy, a stadionban játszanak, nem edzenek. de képzeld el, hogy van 10 korosztály, 400 labdarúgóval. elférnek?
idióta.

sZTOJAKOVICH 2013.04.13. 21:39:58

@Secnir:
Meguntalak, trollocska, már nem vagy szórakoztató.
Bye-bye! :)

Nap Pali 2013.04.14. 09:31:29

hitler is a tömegdemonstrációkra épített sok nagy stadiont....

fides = hit, már csak a "ler" hinyzik, tehát félúton menetelünk a náci diktatúrában

Pandamedwe 2013.04.14. 15:22:46

K. sZTOJAKOVICH !
Te mersz itt trollozni Teee? Muhaha

sZTOJAKOVICH 0 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Secnir 15 bejegyzést írt és 11107 hozzászólása volt az általa látogatott blogokba

igazi hős 2013.04.14. 15:57:48

@Pandamedwe: :-D
"Pandamedwe 0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban."
Ettől függetlenül igazat szóltál, de trollal vitatkozni felesleges, mindjárt megvédi egy másik nickje.

épészmérnök 2013.04.14. 16:05:28

"alulról jövő civil kezdeményezéseket kell támogatni. A sportegyesületek támogatásával pontosan ez történik."

Aha. A profi labdarúgás Magyarországon alulról felépülő, civil hobbi.

Köszönöm, leülhetsz. Ekkora csacskaságot régen olvastam.

Megfigyelo 2013.04.14. 16:25:37

Magyarországon csak a diktatúrában volt komoly foci, ahogy enyhült a diktatúra, leépült a futball. Most, úgy tűnik, mindkettőt vissza akarják hozni. Remélem nem fog sikerülni...

Tyreo 2013.04.14. 17:16:28

Bónusz kérdés:
Ha már most aktuálisan nem férnek ne a kéziseink a hokisaink a stadionokba akkor miért nem ők kapnak valamit?
esetleg vízilabda?
Úszók?

Secnir 2013.04.14. 20:26:59

@Tyreo:
figyu, sem a vízilabdások, sem az úszók nem teljesítenek úgy, mint a labdarúgók. ezért lesz stadion, és nem lesz medence.

Micimackó, a csekély értelmű medvebocs 2013.04.14. 20:51:22

@sZTOJAKOVICH:
Nem stadiont kell építeni, hanem a méglévőkben biztosítani, hogy a meccset nyugodtan végig lehessen nézni vandálok őrjöngése nélkül.
A focit meg kisgyerek korban kell kezdeni, iskolaudvaron, gyakorlópályán stb., nem stadionban. A stadion elég drága játszótér.

dobzse.laci 2013.04.15. 09:00:08

Fociklub működése:
Kiadás:
- Létesítmény-üzemeltetés
- játékosok vásárlása
- játékosok fizetése
- edzőkkel ua.
- nevezési pénzek
- stb.

Bevétel:
- szponzorpénzek
- jegyárbevétel
- reklámbevétel
- merchandising
- saját nevelésű játékosok eladása
- stb.

Az állam itt hol jön szóba?
Az államnak le kell venni az adókat ebből, nem pedig önteni bele a lét!
Ha nincs akkora bevétel:
=> nincs rá igény => irány a libalegelő

Ez kurvára nem állami feladat.
Ha a köpcös össze akarja állítani a magyar válogatottat, ám tegye, de a lóvénkat ki kéne hagyni innen!

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2013.04.15. 21:14:28

Gondolom, nem véletlen, hogy az igen tisztelt posztíró nem nagyon szállt be a vitába.:-)

sZTOJAKOVICH 2013.04.17. 08:53:08

@agresszív kismalac:
"Gondolom, nem véletlen, hogy az igen tisztelt posztíró nem nagyon szállt be a vitába.:-) "

Ezt én sem gondolom. :)
Ahhoz túl sok a bunkó, primitív, IQ-nindzsa, egybites, orbánfób tucattroll, aki elemi gazdasági összefüggéseket sem képes értelmezni, akivel felesleges vitát kezdeni.
Érdemi kontra-hsz nem érkezett...
Nincsen hangotok! :)

Secnir 2013.04.19. 10:24:44

még esetleg egy kis kitekintés (betekintés) a számok világába:
www.origo.hu/sport/magyarfoci/20130412-hogy-sikerult-csanyi-sandor-mlszelnoksegenek-elso-ket-eve.html
átlag nézőszám, meg ehhez hasonló adatok...

Catella 2013.07.08. 20:14:33

@a Viking: Győrben NEM állami pénzből épült a stadion, hanem a tulajdonosából. Lehet utánozni:)

Catella 2013.07.08. 20:25:44

@sZTOJAKOVICH: "számos példa bizonyítja, hogy igencsak nyereséges tud lenni a futball, érdemes bele invesztálni." Aha... szóval, azért kell állami pénzből építeni, hogy a tulajdonosnak legyen nyeresége???? Vagy lesznek Nemzeti Fociklubok is, állami tulajdonlással? Nem akarod ezt újból átgondolni?

cikkhez: "alulról jövő civil kezdeményezéseket kell támogatni. A sportegyesületek támogatásával pontosan ez történik." a költségvetésbe be nem fizetett, tehát onnan hiányzó Társasági Adót nem nevezném civil kezdeményezésnek:)


süti beállítások módosítása