Európa és ők

the-whole-europe.jpg

„Fel kéne ébredni: ma baromira nem az ezeréves történelmünk, a kereszténység, meg ki tudja még milyen avítt dolgok kötnek minket Európához, hanem a Szimpla Kert meg az A38, meg párjó étterem .” (Dudás Gergely, Index, 2012.12.29.)

„Dobozba pakoljuk legszebb könyveinket, s elmegyünk innen Európába, mert azt akarom, hogy európai magyar légy, s ne nyomorítsanak meg halva született eszmék. El kell ebből az országból néhányunknak menni, mert mindig emberek csinálnak helyet annak, amit úgy hívnak, hogy történelmi végzet.”
(Kácsor Zsolt, Népszabadság „Karácsony-melléklet” 2012.12.22.)

„Vissza Európába! Nem lesz olcsó. Soha nem is volt az. Megannyi kalandozás, kompozás, eltérítés után mindig és rendre megfizettük az árát. Nem szándékozom végigpásztázni a történelmünket, ismerjük azt jól (?), ám emlékezzünk a legutóbbi „partraszállásunkra”, 2004-re!” (Szanyi Tibor, Nolblog, 2012.01.07.)

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy tiszteletben tartjuk fenti véleményeket. Nem akarunk keresztes hadjáratot indítani, toleráns liberálisként kitiltani fenti szövegek szerzőit bárhonnan vagy külső autoritásokhoz rohanni. Magyarország szabad ország, bárkinek lehet véleménye, ezúttal pedig mi élünk azzal a jogunkkal, hogy bárki vitathat is más véleményeket.

Nem gondoljuk ugyanis, hogy Budapest meghatározott vendéglátóipari egységei egyfajta modern Nyugat-Berlinként védenék Európát a keleti szocializmus mucsáján. Mégis, nem tagadható, hogy kedveljük a Dudás által említett szórakozóhelyet és éttermeket, sőt, az idelátogató külföldi barátainkat is időnként elvisszük ezekre a helyekre és nem szeretjük a csendrendeleteket. Azonban az a rossz hírünk van, hogy e „szellemi köldökzsinórokban” nem a fejlett Európa kódolt üzeneteit adják át nekünk. Vendégeink ilyen helyek látogatásakor csak annyit közölnek, hogy örülnek magyarországi tartózkodásuknak. Lehet azonban közös pont Dudás gondolataival: mi van, ha Magyarország – nagyon figyeljünk egymásra! – Európában van?! Így aztán nemcsak fenti kiemelt fővárosi lokálok, de akár még Szeged, a több ezer éves Sopron, Szombathely, Gorsium és Valcum, de horribile dictu még az óbudai (Aquincum) Index-székház is Európában lehetnek, illetve ahhoz „kötnek minket”. A Szimpla mélyén sustorogva nyugati vendégeinkkel a kereszténység elterjedése (vaksi szerzetesek Umberto Eco főeurópai író által is megénekelt körmölése) nyomán kialakult újlatin nyelveken, illetve egy olyan nyelven beszélünk, amely félig újlatin, félig germán gyökerekből ered. Erasmus-programon veszünk részt, mintha európaiak lennénk, és ottani keleti és nyugati társainkkal éjszakai borozásokon közös pontként arról is beszélünk, hogy keresztény királyaink nevét kölcsönösen elsajátítottuk az iskolában. Nyugatra megyünk, templomokba járunk, és ateista nyugati barátunk is elviteti magát velünk a Szent István Bazilikába, meg Pannonhalmára. Vannak keresztény barátaink is, pl. Ausztriából, Bajorországból (ami ugye szintén Európa), és hozzájuk az köt minket, hogy időnként együtt megyünk misére, vagy a történelemről beszélgetünk. Azaz, ha a dudási értelemben vett „minket” szerény személyünket és családunkat is takarja, akkor minket a kereszténység és a történelem akár személyes kapcsolatainkban is Európához köt. Nyilván olyan is van, akit három fröccs után egy kocsmai mosdóajtó nyugati kéz általi meglengetése köt Európához. Sokfélék vagyunk: a mi közösségeinknek vannak határozott elképzelései Európáról, annak múltjáról és jövőjéről. Eközben vannak, akik Európa címszó alatt csak piában és kajában, esetleg a beömlő turisztikai GDP-ben gondolkodnak (micsoda hasonlóság bizonyos Zimmer Ferivel…).
Vannak, akik szerint nyugati vendégek érkezése köt minket Európához, ez bizonyára a német nyugdíjasok által megszállt Thaiföldhöz lehet hasonló státusz.

Ami még rosszabb hír lehet Dudás számára, hogy gyakran olvasunk a magyar sajtón kívül németet, olaszt, angolt stb. Látjuk például azt, hogy újságírók milyen kérdéseket tesznek fel az uniós forrásokért felelő minisztereknek Németországban vagy Ausztriában, és ezekhez képest hogyan kérdezett Dudás például Bajnai Gordontól. Hogyan nem kérdezett rá arra az alkotmányos nonszenszre, hogy az interjúalany 8000 milliárd forint uraként a parlament előtt nem elszámoltatható, nem lévén akkor még miniszter. Látjuk, hogy lábtörlő és mikrofonállvány semmi ahhoz képest, ahogy négy évvel később újra interjút készít a 8000 milliárdos emberrel, és nem kérdez rá be nem váltott (a korábbi, 2006-os interjúban hangsúlyozott) növekedési és foglalkoztatási ígéreteire. Eszünkbe jut, hogy a mi Európánkban előbb mindenki a saját portája előtt sepreget, ott keresi a bibliai szálkát, majd amikor saját portája csillog-villog, és foglalkozásának európai értelemben vett mestere, akkor elmegy, és nyugodt szívvel „Európát oktathat” másoknak éttermekben, kocsmákban.

Valahol Európában. Esetleg Magyarországon.

Dudás Gergely interjúja Bajnai Gordonnal, 2006. június 24. Index

Mennyire lesznek mások a prioritások, mint a mostani nemzeti fejlesztési tervben? Mely területek kapnak nagyobb hangsúlyt, melyek fognak háttérbe szorulni?

- Ennek most folyik a véglegesítése. Nincs még végleges válasz erre a kérdésre. Amit biztosan mondhatok: a fenntartható növekedést és foglalkoztatást kell a középpontba állítanunk.

- Ha már a foglalkoztatás élénkítéséről beszélünk: nekünk a mostani megszorító csomagból leginkább az hiányzik, hogy semmilyen foglalkoztatás-ösztönzést nem tartalmaz.

- A foglalkoztatás az én fejemben nemcsak munkahelyteremtés, hanem foglalkoztathatóság is. A rokkantnyugdíjasok, a romák, a rossz képzési struktúrákból fakadó diplomás- és pályakezdő munkanélküliek problémáit kell megoldani egyebek között.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Otido · http://monarchista.blogspot.com/ 2012.12.31. 10:55:06

A tudomány jelenlegi állása szerint - sajnos ki kell mondani -, hogy a mindenhatónak kikiáltott tudomány még nem képes bizonyos betegségek gyógyítására. S mondjuk ki nyugodtan azt is, hogy tömegesen élnek ebben a hazában olyan emberek, akik vagy gyógyíthatatlan agybetegek vagy egy sikeres agydonáció alanyai voltak.
Elolvastam amit írt. Egy kérdés motoszkál viszont a fejemben: tényleg azt hiszi, hogy bármiféle hatással lehet ezekre a gondolatokra az írása?
Hisz ezek az emberek 150 éve éve azt hirdetik, hogy ők és egyedül ők az egyedül üdvözítő hit kizárólagos letéteményesei. És hogy próbál ezekkel a gondolatokkal egyféle párbeszédet kezdeményezni, az nem jelent mást, mint hogy vagy túlságosan naiv vagy még nem kapott eleget a fejére. Mert a "szabadság", a "szabad gondolkodás" prófétái csak azt engedik meg, hogy úgy gondolkodjon, ahogy ők gondolkodnak. Azaz nekünk csak velük egyetértenünk "szabad".
Nincs és nem lesz sem megbékélés, sem közeledés. Két szögesen ellentétes ideológia küzd egymással - és béke csak akkor lesz, ha valamelyik végérvényesen elbukik. (S ne legyenek kételyeink, ne ringassuk magunkat hamis ábrándokban - a liberalizmus is már jól tudja, gyakran meg is valósította -: a gondolatokkal szemben úgy lehet hatékonyan küzdeni, ha megsemmisítik a gondolat individuális hordozóit. Ők nagyon is tudják, de tagadják, hogy valójában ők ellenségei mindennek, ami magyar, Meg kell nézni csak azt, hogy hogyan állnak a nemzeti jelképeinkhez... Ugyanilyen az is amikor szembeállítják Magyarországot és Európát. Azaz valójában semmit nem értenek Magyarországból - csak a párkongresszusaik határozatait ismételgetik unos-untalan.
Mert tudják, a legnagyobb hazugságok is igazsággá válnak, ha sokszor elismétlik.
Boldog új évet kívánok!

ferenck · http://agens.blog.hu/ 2013.01.01. 18:33:55

nem szoktam ezen a blogon olvasgatni,kommentelni vegkepp nem, de ez egy nagyon jo iras (legalabbis a ketharmadaig), kar,h a szerzo nem tudta kihagyni az obligat - es paranoid - bajnaizast. a magyarorszagnal ma mar sokkal dinamikusabban fejlodo es a keresztenysegnel egy lenyegesen toleransabb vallas, a buddhizmus altal meghatarozott thaifoldet viszont jelenleg mar nem nemet nyugdijasok, hanem kulonbozo generaciokhoz tartozo orosz turistak tartjak "megszallas alatt."

mement 2013.01.01. 19:47:33

Sajnos keresztény sohajtozásból, meg ezeréves történelem feletti kesergésből, és jobboldali romantikából nem lakunk jól, nem tudjuk etetni a családunkat, nem adnak munkahelyet, cserébe a beomlő turisztikai GDP meg igen, amit a kegyeltjeitek igyekszenek teljesen tönkre tenni, lenullázni. és unorthodox gazdasági sikerként ünnepelni.

Bár úgy sejtem nektek nem számít hány ezer ember veszíti el a megélhetését az ilyen ostoba döntések után.

Zuzu Petás 2013.01.08. 14:17:22

@Otido: Lényeg, hogy Ti, akik jobboldalinak mondjátok magatokat értitek Európát, mi? Az a tény ne zavarjon, hogy az állítólagos jobboldali/konzervatív miniszterelnöködet az igazi konzervatív, jobboldali európai politikusok sem szívesen fogadják, ide hozzánk meg nem is jönnek 2 oldalú találkozókra már jó ideje. Ők ugyanis pontosan látják, hogy amit Orbán itt művel, az baloldalibb a bal oldalnál is, államosítás, cenzúra, stb.

A jobboldaliságotok abban áll, hogy az avítt, Mo-t 2 vesztes háborúba vezető Horty rendszert sírjátok vissza. Ha annyi vallásos ember lenne itt, akkor a KDNP miért nem indul el önállóan egy választáson?


süti beállítások módosítása