Ünneprontók

Kép a HVG-s cikkhez.JPGListát állítani Karácsony előtt megszokott tevékenység. Rengeteg teendőnk és ajándékvásárlási „kötelezettségeink” közepette célszerű. Ráadásul, ha így adventben egyben lelki kötelezettségeinket is számba veszünk, akkor még csak nem is ellentétes az ünnepi hangulattal. De izraeli-magyar kettős állampolgárokról és a keresztény felekezetekhez tartozókról készíteni listákat kifejezetten ünneprontó, és soha nem időszerű.

Gyöngyösi Márton november 26-i parlamenti felszólalása valamint a HVG Unokáink is fogják bánni című cikke egyaránt ellentétes azzal, amire valaha is büszkék lennénk. Antikereszténydemokratikus.

Gyöngyösi Márton listaállítási terveit, hála Istennek, meggyőzően ledöntötte a konszenzusos elutasítás. Mind Ujhelyi István parlamenti alelnöki felszólalása, mind Rogán Antal a szombati tüntetésen való szereplése méltóan kifejezte, hogy mi jelentjük Magyarországot, akik egy európai országban akarunk élni, és nem azok, akik egy fundamentalista sumér-pártus birodalmat építenének.

A HVG Unokáink is bánni fogják című cikke nem egy parlamenti felszólalásként született meg, viszont az már kész listával dolgozik. Ezért én, bár veszélyes különböző célcsoportra irányuló támadások közé egyenlőségjelet tenni, mégis azonosan rossznak tartom mind a kettőt. Ijesztő, hogy a HVG szerkesztőiben fel sem merül a hasonlóság gyanúja. Már-már provokációnak tűnik ez az időbeli véletlen egybeesés, amelynek egyáltalán nem értem az értelmét. Nem akarok felülni a provokációnak, már csak a múlt heti konferencia tanulsága miatt sem. Ráadásul nem a HVG arcátlansága aggaszt.

A hibát (bűnt) nem ott véti a HVG, hogy felekezeti alapon listáz. Ott is, de ez nem újdonság. Aki számára ez nem azonos Gyöngyösi Márton szándékaival, annak antidemokratikusságán már nem lehet segíteni. Hanem a cikkben az a felháborító, hogy külön magyarázat nélkül! összemossa a politikai érdekeltséget a hitbeli elköteleződéssel. Mintha ti. a kétezer éves Katolikus Egyház és az 500 éves történelmi protestáns egyházak politikai pártok fiókszervezetei volnának. Az pedig már Bartus László-i magasság, hogy ha ezt fordítva képzeli el: a politikai vezetés a történelmi keresztény egyházak marionett kiszolgálója lenne. Éseztígyhogy?

Sajnos, én hiába gúnyolódok rajta, a cikk a második megközelítés felé hajlik. Csak kezünkbe kell venni a lapot. Vonalzóval mintázott szentháromság-kép - „egy szem többet lát”. :) Az alcím viszont: >állami< felügyelet. Ez akkor volna valóban vicces (akkor se nekem), ha intézményesen az egyházak küldenének ki tanfelügyelőket.De erről szó sincs sehol! Most akkor a pápa is az Orbán Viktornak engedelmeskedik?

Azok az indulatok, amelyeket ébreszt, a legveszélyesebbek ebben a cikkben. Mivel „csak” egy újságcikk volt, nem lesz olyan látványos elutasításra lehetőség, mint Gyöngyösi Márton felszólalása ellenében megtörtént. A HVG és a lappal szimpatizálók nyilván védeni fogják a cikket, és akik sértve érzik magukat, azok pedig radikalizálódnak véleményükben. Legjobb védekezés a támadás címszava alatt nem sokára nyakunkba kaphatunk olyan blogbejegyzéseket és megszólalásokat, hogy a pedofil klerikalista reakció nem tűri, ha kritizálják kiépített hatalmát. Másik oldalról pedig érkeznek az észrevételek: bezzeg, ha a tanfelügyelők a zsidó hitközséghez tartoznának… Mire jó ez? Ha ártani akar a HVG Magyarországnak, akkor ezt jól csinálja.

Ugyanakkor nagyon fontos látni, hogy a HVG cikkírójának nem a felekezeti hovatartozás számít. Ha az EMIH-től jönne egy tanfelügyelő, az ugyanúgy fájna ennek a listakészítőnek, mert kormánypárti(nak minősítené önkényesen). Ha a tanszabadság kérdésességével van baja, akkor írja meg azt! Ne keltsen hangulatot, és ne bélyegezzen meg embereket. Valójában az önálló értékrenddel bíró, autonóm közösségekkel lehet gondja, ahogy Gyöngyösi Mártonnak is. „Megbízhatatlanok.” „Világnézetileg nem semleges.” Találó, hogy a Kerdem éppen az ellenkezőjére szólít fel minket: ne légy semleges! Ugyanis annak lenni rossz, és valójában lehetetlen. Nincs semleges világnézet. Az övék sem az. De amíg magukról elhiszik, hogy tudnak objektívak lenni, addig ezt a megelőlegezést a mi irányunkban nem teszik meg. Márpedig erre nincs joguk. Nem beszélve arról, hogy könnyebb attól az embertől tanulni, aki vállaltan elkötelezett, mint attól, aki azt sem tudja, hogy mit akar vagy mit hisz, és külön ijesztő, ha valaki saját gondolkodásáról a tökéletes igazságot feltételezi.

A Jobbiknak és a HVG-nek Boldog IV. Károly szavait üzenem: Magyarok, tanuljátok jobban szeretni a hazát, mint ahogy egymást gyűlölitek! És a listaállígatás közben (helyett) nézzétek meg a Református Egyház nagyszerű karácsonyi kampányfilmjét. Mert annak van itt az ideje.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása