Elfújta a Szél

Címkék: Fidesz Vadai Szél Bernadett Illés Zoltán Thatcher Kunhalmi

I.jpg

Illés Zoltán otromba volt a Szél Bernadettnek adott válaszában. A Fidesz emiatt bocsánatot kért. Szél Bernadett szépnek szép, viszont annál gyengébb politikus. Az meg még kínosabb, hogy ezen ügybe kapaszkodva - egyéb politikai teljesítmény híján - akar 15 percnyi hírnevet kicsikarni magának.

Illés Zoltán a napokban „súlyosan megsértette” Szél Bernadettet egy parlamenti vita során, amikor is azt találta mondani, hogy „attól, hogy ön szép, még nem következik, hogy ön okos”. Az államtitkár később bocsánatot kért a képviselőnőtől, azonban az események a mai napra odáig fejlődtek, hogy sikerült egyesítenie az ellenzék női képviselőit, akik ellenérzésüket fejezték ki a Fidesz-KDNP szexizmusával szemben. Zárójelben jegyeznénk meg, hogy valójában mennyire tartja fontosnak az Együtt és az MSZP a nők szerepét a politikában, amikor egyelőre a Korszakváltók Pártja esetében 31 egyéni jelöltjükből 3 nő, míg a szocialista egyéni jelölteknél 75-ből csupán 6. Ellenben verbálisan odáig fajult a helyzet, hogy Szabó Tímea a minap kijelentette: tiltakoznak a „Fidesz erőszakbirodalma” ellen.

Ha valaki (férfi, nő, LMBTQ) politikai pályára adja a fejét, akkor ugyebár közszereplővé válik. És mint közszereplőnek igenis lényegesen magasabb tűréshatárral és nagyobb nyugodtsággal kell rendelkeznie, mint az átlagembernek. Ez jelen esetben elsősorban vonatkozna Illés Zoltánra, akinek illett volna a „lovagiasság szabályai szerint” nem így viselkednie. Ugyanakkor ezzel felemelte Szél Bernadettet a saját szintjére, vagyis titulusához képest a képviselőt államtitkári-szakértői ranggal ruházta fel. Ugyanakkor, ha Illés valóban hülyének nézi az LMP-s politikust, arra az esetre pedig Murphy ide vonatkozó törvénye érvényes: „hülyével ne vitatkozz, mert a végén még összekevernek vele”. Illés politikai szempontból is hibásan járt el. De.

Az továbbra sem világos, hogy Szél Bernadett sértettségét miért úgy fejezte ki, mintha éretlen lenne a politikai feladatra. Továbbá az sem, hogy miért azonosítja saját személyét a magyar nőtársadalommal – bármit is jelentsen ez. Persze értjük mi, hogy 15 perc hírnévért az ember sok mindenre képes, pláne ha olyan a pártban politizál, mely folyamatosan alulról súrolja az 5 százalékos küszöböt. Viszont annál, hogy kiáll sajtótájékoztatót tartani erről a hatalmas esetről, elsősorban az lett volna jobb megoldás, ha szellemesen visszavág az államtitkárnak. De ha erre nem képes – mivel attól hogy szép, még nem biztos, hogy humora is van – esetleg oda is mehetett volna és lekeverhetett volna egy hatalmas pofont. Az eset a média szempontjából is ütősebb lett volna, mint mondjuk két napig maxon tolni a hisztit.  

De legyünk igazságosak és ne gondoljuk azt, hogy csak is kizárólag ilyen pocsék női politikusokból áll a világ. És társelnöki rendszer és női kvóta kellene ahhoz, hogy egy nő vezető pozícióba kerülhessen. Szerencsére a történelem során azért tudunk mondani igazán tehetséges női politikusokat, akik valódi politikai teljesítményt is képesek voltak nyújtani. Persze ezeket az „államnőket” (Kerék-Bárczy Szabolcs) inkább az emancipáció dicső kora előtt – mely egyébként megnyitotta az utat a nők kizsákmányolása felé, lásd Lánczi András: Magyar konzervatív töprengések aktuális fejezetét – érdemes keresni. Csak hogy párat felsoroljunk, hogy kik is lehetnének a nők példaképei Kunhalmi vagy Vadai Ágnes helyett. Lehetne éppenséggel Mária Terézia. Aki nem csak háborúkat indított és vészelt át, de letette a modern osztrák-magyar állam alapjait. Zseniális politikus, kiváló stratéga, nem mellesleg retorikai képességeknek sem volt híján. De lehetne akár Nagy Katalin, aki szintén jelentős szerepet játszott a cári Oroszország modernizációjában, nem mellesleg uralkodása alatt hódították meg az oroszok Szibériát és a Kaukázus térségét. Kiváló női uralkodó volt. A modern korunkból pedig ott van Margaret Thatcher, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy összeomoljon a „gonosz birodalma”, a Szovjetunió. Ezekre a női politikusokra igazán büszke lehetne minden nő, főleg azok, akik politikával kívánnak foglalkozni, mert némileg komolyabb dolgokkal kellett megküzdeniük, mint hogy lebutázza őket egy államtitkár.

“Being powerful is like being a lady. If you have to tell people you are, you aren't.” Margaret Thatcher

Írta: Perecz Panna és Szolomayer Balázs

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dusomoja 2013.09.13. 11:51:54

Sajnálom, de Illés Zoltánt idézve az írás marhaság. Illés szexista megjegyzést tett, ezen nincs mit magyarázni, nem Széll akart hírnevet hanem, a valamiért évek óta sértett és megbolondult Illés.

LupoG 2013.09.13. 15:03:24

A sok tehetségtelen hülye csak visongani tud, hogy mennyire ki vannak rekesztve ebből meg abból. Az írás nagyon frappánsan bizonyítja, hogy a tehetség soha nem marad titokban. Az a koncepció, hogy legyen több nő a politikában csak azért, mert nő, beteg gondolat. Ugyanolyan beteg, mint mondjuk kitiltani a nőket a politikából. Ha valaki jó politikus, akkor nőként is jó. A férfiak nem azért vezetnek autót, mert okosabbak, hanem mert jobban csinálják. A nők nem ókonzervatív kirekesztés áldozataiként maradnak otthon a gyerekkel, hanem mert jobban csinálják. A politikában azért több a férfi, mert jobban csinálják. Pont. És itt nincs kirekesztés meg szexizmus: a tehetséges nők ott vannak a politikában, és teszik a dolgukat. Meg ott vannak a tehetségtelenek is, aztán amikor alulmaradnak egy vitában, akkor rögtön kirekesztést/férfisovinizmust/rasszizmust stb sikoltoznak.

andris89 2013.09.13. 15:41:12

Illés egy paraszt,kár tisztára sikálni.
ugyanúgy,mint a vak komondoros forma,meg még jópáran a kormánypárti képviselők közül.
nem mosdatni,hanem kivetni kell őket magu(n)k közül.

a Viking 2013.09.13. 17:33:12

gyurcsány a hibás!!!

Csumpitáz Alfréd 2013.09.14. 02:54:06

Ezt a bejegyzést sem tudta egyedül megírni egy nő. Ez is a nők alacsonyabbendűségét bizonyítja. Amennyiben ezzel vitába szeretne szállni, azzal még inkább a saját silányságát bizonyítaná és csak hisztizne a semmin. És nem én vagyok szexista, hanem kb. erről szól ez a bejegyzés.

Ui.: mindig csodálom, amikor nők bizonyos politikai elkötelezettségből saját nemi identitásuk megcsúfolását semmibe veszik és a köpködők oldalára állnak. Ne blogot írj aranyom, hanem menj akkor vissza a fakanál mellé...

Secnir 2013.09.16. 11:14:03

" Illés Zoltán otromba volt a Szél Bernadettnek adott válaszában. A Fidesz emiatt bocsánatot kért. "

" Illés Zoltán a napokban „súlyosan megsértette” Szél Bernadettet egy parlamenti vita során, amikor is azt találta mondani, hogy „attól, hogy ön szép, még nem következik, hogy ön okos”. Az államtitkár később bocsánatot kért a képviselőnőtől, "

gratulálok, egyrészt sikerült egy bekezdésen belül két ellentétes dolgot állítania a poszt íróinak. ugyanis:
-illés megsértette szél bernadettet
-kocsis máté kért elnézést
-illés bocsánatot kért - SMS-ben. hát a kurva anyját, már bocsánat. nem volt mersze eléállni, vagy a parlamentben egy felszólalás keretében bocsánatot kérni? mondjuk ezért különösen:
"Vissza kell utasítanom azt a sok butaságot és baromságot, amit ön az elmúlt 5 percben mondott. [...] Képviselő asszony, a miniszterelnök úr nevét ne vegye a szájára. És egy utolsó megjegyzésem: nem a ruha teszi az embert, és attól, hogy ön pólóban beszél, még nem környezetvédő. Gyalázat."
egy demokrácia esetében saját frakcióvezetője rúgja ki az illetőt a pártból, ha nem mond le önként. idehaza, egy fideszben ez természetes.

más:
" Ugyanakkor ezzel felemelte Szél Bernadettet a saját szintjére, [...] De legyünk igazságosak és ne gondoljuk azt, hogy csak is kizárólag ilyen pocsék női politikusokból áll a világ. "
gratulálok. nem estek messze illés zoltán szintjétől...

Elég a rizsából! 2013.09.25. 15:02:07

Illés Zoltánnak egy valamiben nem volt igaza. Szél Bernadett nem szép, hanem egy jelentéktelen nő. Ráadásul alul öltözött. Ami a "beszédét" illeti folyamatosan végigordítja .(erre is tett megjegyzést Illés Zoltán) Elviselhetetlen amikor kiabálja az ostobaságait. Láttam a közvetítést és sajnáltam az államtitkárt, hogy ilyen valóban CÍMERES baromságokra válaszolnia kell. A jobbikos Magyar Zoltán is a bárgyú képével bárgyú dolgokat add elő és mindig ugyan azt. Szóval Szél egy dolgot tud - kiabálni.
Ami a női politikusokat illeti, A másik két LMP-s Ertsey és Osztolykán ia csak kiabálva tud felszólalni. Ráadásul Osztolykán olyan pimaszul beszél Hoffmann Rózsával, de rendszeresen, hogy én már rég pofán vágtam volna. Persze Schiffernél is le kell halkítani a tv-t. Megmutatták, hogy lehet más a politika. Az övék, elég dilettáns.


süti beállítások módosítása