Címkék: vörös csillag horogkereszt KDNP EU Kövér László kommunista utcanevek Fratanolo János Bácsfi Diána

Attól, hogy az állam törvényileg bünteti az önkényuralmi jelképek használatát, nem jelenti azt, hogy csökkent volna a totalitárius rendszerek iránti nosztalgia. Sőt. Inkább ellentétes tendenciákat figyelhetünk meg.

captain-america -- 6 -- the chosen.jpg

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette az önkényuralmi jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi paragrafust. Az AB korábbi döntésével is szembe ment, döntését azzal indokolta, hogy a szabályozás túl tág, pontatlan, ezért sérti a jogbiztonság követelményét, és aránytalanul korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát. A KDNP az ítélettel kapcsolatban sajnálkozását fejezte ki és megjegyezte, hogy "steril jogi szempontok" mellett az Ab-döntés társadalmi hatásait is figyelembe kell venni.

Magyarországon hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha egy kérdést törvényileg szabályoz az állam, akkor az meg is van oldva. Pedig ez általában nincs így. Ha társadalmi feszültségeket törvényileg kívánunk megoldani, az többinyire balul sül el és gyakran nem várt következményekkel jár. Attól, hogy az állam törvényileg bünteti a holokauszt-tagadást, még nem tagadják kevesebben a holokausztot. Attól, hogy az állam törvényileg bünteti az önkényuralmi jelképek használatát, nem jelenti azt, hogy csökkent volna a totalitárius rendszerek iránti nosztalgia. Sőt. Inkább ellentétes tendenciákat figyelhetünk meg.

Mindenki emlékezhet két figurára: Bácsfi Dianára és Fratanolo Jánosra. Előbbit elítélték nyilaskereszt viseléséért, míg utóbbi pert nyert Strasbourgban a vörös csillag hordásáért. Mi lett az eredmény?! Tovább lehetett emlegetni a kettős mércét. Újabb jogalapot sikerült szolgáltatni az euro-szkeptikusoknak. Míg a baloldalon lehetett sandán mosolyogni, hogy lám pert vesztett az állam Strasbourgban és ugye hogy mi megmondtuk, hogy a vörös csillag egy tisztes munkásmozgalmi jelkép.

A törvénynek tehát nem volt pozitív társadalmi hatása. Arra azonban jó volt, hogy szélsőséges csoportok kijátsszák a demokratikus rendszer nyújtotta kiskapukat, ezáltal provokálva a társadalmat. Nem lett tőle kevesebb a kommunista és nem lett tőle kevesebb a náci. Nem lett elutasítottabb a nemzetközi és a nemzeti szocializmus. Ellenben a kommunista csoportok legitimációt nyertek, míg a szélsőjobboldali tömörülések erőre kaptak. Nem is beszélve arról, hogy a pereskedés folytán még az államnak kellett kárpótlást fizetni a Munkáspárt 2006 tagjának, ami különösen felháborító, mivel az én adóforintjaimmal lett volna gazdagabb ez a komcsi – önmagában ironikus –, ha nincs Kövér László leleménye.

A zöld illetve vörös bolsevikok ugyanakkor imádják eljátszani az áldozat szerepét. Az effajta szabályozásokkal tehát pontosan ezt a pozíciót garantálja az állam számukra. Ha az állam kivonulna erről a területről, éppen ezt a visszás helyzetet számolná fel. Nincs szükség állami beavatkozásra – azaz a szabadság korlátozására – mivel ezzel csak ezeknek a szervezeteknek a kezére játszik. A totalitárius eszméket és ezek jelképeit a társadalomnak kell elutasítania. De ahhoz előbb szemtől szemben is találkoznia kellene ezekkel a problémákkal. Speciel nagyon örülnék neki, hogy ha látnék olyan embereket, akik ezeket szimbólumokat viselik. Mert onnantól kezdve vége lenne a himihumizásnak. Akin sarlókalapács van meg vörös csillag, az többet nem jöhetne azzal, hogy micsoda nyugatos szociáldemokrata. És akin ott fityeg a horogkereszt, az sem adhatná elő, hogy ő igazából polgári radikális. Tiszta helyzet teremtődne, és végre kiderülne ki hol áll. Hogy ez sértené a zsidóságot és a kommunizmus áldozatait? Igen. De a hosszú távú megoldás mégis csak ez lenne. Elsősorban az ő érdekükben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terniak 2013.02.23. 08:30:53

"Nem is beszélve arról, hogy a pereskedés folytán még az államnak kellett kárpótlást fizetni a Munkáspárt 2006 tagjának, ami különösen felháborító, mivel az én adóforintjaimmal lett volna gazdagabb ez a komcsi – önmagában ironikus –, ha nincs Kövér László leleménye."

Akkor az indokolás nélkül elbocsátott köztisztviselők, a jogtalanul fogva tartott menekültek, illetve majd a kirúgott bírák kártérítését a FIDESZ költségvetéséből finanszírozzák?

Európai Baloldal · http://amiidonk.hu 2013.02.23. 22:13:02

Marhaságokat beszélsz fiam, és 60 évvel vagy lemaradva, amikor összemosod a kommunizmust a sztálinista totalitárius diktatúrákkal. Olvassál először a politikáról, mielőtt írni kezdesz róla.

A "te adóforintjaidból" lettek gazdagabbak a komcsik? Ez az általad védett államod hibája, hogy tőled veszi el, ami minket jogosan megillet.

Először járj utána a témának, ha már írsz: A Munkáspárt 2006 nem "himihumizott" és nem élt semmiféle "kiskapukkal". A törvény megtiltotta a munkásmozgalmi jelképeket, erre mi büszkén kiraktuk mindenhova, és rendőri utasításra sem vettük le, hanem vállaltuk a jogi következményeket, már akkor, amikor még azt sem tudtuk, hogy létezik emberi jogi bíróság. Ez gerincből történt ugyanis.

Nem volt pozitív társadalmi hatása? Te nem látod az embertömegeket és társadalmi rétegeket, amelyek többek közt a Munkáspárt 2006 hatására is kiállnak jogaikért és javaikért? Diáktüntetések, éhségmenetek, bányásztüntetések, stb... 4 millió koldus kezd felkelni, 40.000 éhező gyermek szülei jönnek rá, mi is ez a degenerált kapitalizmus, amelyet bizony mi, vörös csillagosok fogunk felszámolni.

gazdelemző 2013.03.04. 09:26:28

Szerintem mindig nehéz amikor ideológiákban kell "igazságot" tenni ideológiai alapon!

Hisz való igaz hogy nem szeretnék náci rendszert látni soha az életemben! Még hasonlót sem!
De ha a náci rendszer is 50-60-70 évet él akkor lehet hogy ma másképp gondolnánk és ott is szortíroznánk.... De nem élt és amit csinált az milliók halálát és iszonyatos pusztítást hozott!
Ha a kommunista rendszert a kényszermunkák, gulágok, Rákosi után lezárjuk az egész világon akkor ma ugyan az lenne a megítélésük... DE!!! Nem így történt! És még egy SŐT!! Még vannak olyan "kommunista" országok akikkel mi jóban vagyunk és akár még példaként is vannak beállítva!!
És a harmadik SŐT az hogy rengeteg terméken van vörös csillag amiket most is forgalmaznak és már akkor vörös csillag volt a jelképe amikor még a kommunizmust azt nem is használta!
Na akkor hogy is van ez??
Mi történne ha a vörös csillag önkényuralmi jelkép lenne?
Ha eljön mondjuk egy kínai tisztségviselő egy látogatásra és valamelyik embere kirakja az otthon hordott katonai plecsnit(ez diplomáciai látogatásoknál teljesen életszerű hogy kormányzati és akár kisebb katonai, polgári tisztségviselők jönnek) akkor a hatályos magyar jog alapján azonnal be kéne vinni és eljárást kéne ellene indítani ellene!
Ezen kívül az Amerikából küldött fenyőfa dísz(ugye ismerjük az esetet) mint önkényuralmi jelkép szintén eljárást von maga után aminél, eljárástól és jogi megítéléstől függően egy csomó embert felelősségre vonhatnánk!
A sör márkáról és akár a templom üvegberakásában, festményében található halvány piros betlehemi csillagról már nem is beszélek!

És mondok egy még meglepőbbet!!
A KORONA!!
A királyság, császárság, szultánság stb jelképe aminek nevében rengeteg király, emberek tíz és százmillióit tartotta szegénységben, kényszerítette munkára vagy éhezésre, raboltak, írtottak ki embereket, kínoztak stb! Lásd akár a Hagia Sophia-t aminek az építése tömeges éhinséget eredményezett de Europában rengeteg királyságban, így nálunk is rengeteg példa van a "királyságok rémtetteire"!
Nosza, tiltsuk be a koronát is és hol az fellelhető, szedjük le, büntessünk! A korrektség ugyanis ezt kvánja meg ha minden olyan rendszer jelképét elítéljük akik emberek millióinak szenvedését okozták!

És ezekkel nem arra akartam rámutatni hogy mindent tíltsanak be vagy semmit ne tíltsanak be hanem hogy az egész egy ideológiai, politikai kérdés és ilyen formán bármit meg lehet ideologizálni!
Csupán a tények "ügyes rendezésén" múlik hogy akár könnyedén betiltsuk a magyar címert és akár az angol királyságot is megszűnésre ítéljük, vagy ugyan ezeket felmagasztaljuk és célként emlegessük!


süti beállítások módosítása