Címkék: vélemény választások ellenzék Erdély

tusnadfurdo_tusvanyos.jpgA baloldal hevesen ráizgult a leveles voksolásra. Nyilatkozataikból csak annyi látszik, hogy minden magyar megszólítása, érdekeinek képviselete és szavazataik megnyerése helyett a határon túliak voksolását próbálják gáncsolni.
 
Az MSZP januári kolozsvári kihelyezett elnökségi ülése után Mesterházy és az MSZP kislányos zavarában úgy kért bocsánatot a határon túli magyaroktól, hogy az felért egy újabb szembeköpéssel. A 2004-es népszavazással kapcsolatos MSZP állásponthoz képest ez mégis látványos fejlődés, hiszen akkor egyenesen lerománozták honfitársainkat, és a magyar nyugdíjrendszer piócáiként kezelték őket. "Egy rossz politikai kérdésre, egy rossz politikai válasz született. [...] ebben nekünk komoly felelősségünk van." - ez a bocsánatkérés Mesterházy módra. Micsoda erkölcsi önmarcangolás előzhette meg ezt a mondatot, ami előbb a Fideszt hibáztatja a kérdésfelvetésért vagy hogy egyáltalán minek foglalkozott a témával, majd relativizálja a felelősséget: hogy miért tartja rossz válasznak, az nem derül ki, ahogy az sem, hogy ez a felelősség mit von maga után. Pedig egyszerű lett volna megfogalmazni egy legalább  őszintének látszó, de mégis nagyon lájtos bocsánatkérést: "Bocsánatot kérünk a 2004-es álláspontunkért."
Elhangzott továbbá, hogy "A szocialista párt valóban változtatni akar a nemzetpolitikáján." Január óta ez a jelek szerint (még?) nem következett be, hiszen az MSZP megint retteg a határon túliaktól, most éppen a postai levéllel történő szavazásuktól: csalásra nyílik lehetőség, levelek csoportos kitöltése és feladása, nemzetbiztonsági veszélyek, stb. Borzasztóan cinikus dolog technikai kifogásokat keresni több százezer magyar állampolgár a választásokból való kizárására. És ez a párt próbál a mindig "demokratikus" jelzőkkel ellátott szerveződések élén tetszelegni!
Pedig a csalásoktól való félelem ellenszere végtelenül egyszerű: tessék megszerezni a határon túliak szimpátiáját! Mert ha valaki szavazni akar majd (MSZP-re, Fidesz-re vagy bármely más pártra), akkor majd maga kitölti és feladja szavazatát. Sajnos ez az a pont, ahol le lehet vonni a következtetéseket: azok a pártok, akik technikai kifogásokat keresnek a határon túli magyarok voksolási rendszerében, azok közvetetten beismerik: nincs vagy nem tartják pártjuk nemzetpolitikáját vonzónak, és (ami még rosszabb), nem is kívánnak ezen változtatni, nem akarnak a határon túli magyarok ügyeivel foglalkozni.
Azok a pártok, akik nem akarnak foglalkozni minden magyarral és fittyet hánynak egyes állampolgárokra, azok nem méltóak kormányzati szerepre. Egy szó jut eszembe: diszkrimináció.
A dolognak van egy másik vetülete is: gondolkodjunk a baloldal fejével és tegyük félre a nemzeti érzelmeket és kötelességtudatot (a liberálisoknál úgyis minden relatív), és próbáljunk csak hideg racionalitással számolni. A napokban több számítás is sajtónyilvánosság elé került: a határon túli szavazatok valószínűleg csak 1-2 mandátumról döntenek majd az új 199 fős parlamentben. Ebből a baloldal két következtetést vonhat le:
1) Ha azt gondolja, hogy esélye van a kormányváltásra 2014-ben, akkor minden egyes mandátum számít - legalábbis a mostani támogatottság alapján így van - és meg kell harcolnia minden egyes szavazatért.
2) Ha azt gondolja, hogy úgysem tudja megnyerni a választásokat, akkor felesleges a határon túli szavazatokért erőlködni.
Hiteles nemzetpolitika kialakításáról csak akkor mondhatnak le a baloldalon, ha akkora választási fölényre számítanak, ahol néhány szavazat nem oszt, nem szoroz. A jelek szerint a baloldal nem szoros küzdelemre készül...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2013.08.07. 19:47:40

Szőke Ferivel 1 gyékényen árulni nem az erkölcs maximuma,inkább a legalja.Gratula.Ilyen erkölccsel nem volna pofám emberek közé menni narancs aberráltak.

Secnir 2013.08.13. 21:00:34

"Borzasztóan cinikus dolog technikai kifogásokat keresni több százezer magyar állampolgár a választásokból való kizárására. "

csak egy apró észrevétel: többszázezer román, ukrán, szlovák, szerb, szlovén, osztrák, kanadai, amerikai, stb. állampolgárról beszélünk, akik 'valószínűleg' felvették a magyar állampolgárságot (mert ellenőrizni azt nem lehet, még a számukat sem), és haza IS szavaznak, és magyarországra IS.
az a magyar állampolgár, aki idehaza él, és ide adózik. aki szlovákiában veri a mellkasát, és oda adózik, és onnan kapjaa fizetését, az nem magyar állampolgár, hanem magyar NEMZETISÉGŰ. legfeljebb.

László András 2013.08.22. 09:41:39

"az a magyar állampolgár, aki idehaza él, és ide adózik."
Ez inkább az, amit gondolom szeretnél, de attól még nem így van. És egyébként nem sok köze van a bejegyzésemhez vagy a nemzetpolitikához.
Ha úgy lenne ahogy írod, akkor elvennéd azoktól az állampolgárságot, akik ideiglenesen külföldre mennek dolgozni. Csak azért mert nem ide fizet adót... És gyakorlatilag kizárnád a diákokat, nyugdíjasokat, munkanélkülieket.

Magyar állampolgár az, aki születésétől fogva az, vagy felvette a magyar állampolgárságot (akár külföldi nemzetiségű, akár határon túli magyar). És ez nagyon is ellenőrizhető (állampolgársági nyilvántartás, szig szám), és szigorú feltételekhez kötött, és ezt minden állam nyilvántartja. Nem értem, hogy a "valószínűleg"-gel mire utaltál.

A világon sok országban elismerik a kettős állampolgárságot, de ettől függetlenül nem tudom, miért lenne baj, ha valaki voksolna két különböző országban.
Az EU-ban pedig már most is szavazhatnak (sőt, jelöltként is indulhatnak) külföldiek az önkormányzati választásokon - állampolgárság nélkül.

Arról persze lehet vitázni, hogy magyarországi tartózkodási helyhez legyen kötve a szavazati jog, de akkor sem teljesülne az, amit szeretnél, mert nagyon sokan mennek külföldre dolgozni úgy, hogy itthoni címükről nem jelentkeznek ki. Ergo külföldön fizet adót, de mégis szavazhat itthon.


süti beállítások módosítása